Riigiprokuratuur kontrollis käesoleva aasta kevadel sideettevõtjate (AS EMT, Elisa Eesti AS, Tele2 Eesti AS) poolt pealkuulamiste logifailide säilitamist ja tuvastas, et kõigi kontrollitud sideettevõtjate puhul puudus oluline osa logifailidest, teatas Riigiprokuratuur Päevaleht Online'ile.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjon pöördus veebruaris riigiprokuratuuri poole taotlusega algatada kriminaalmenetlus, et uurida EMT võimalikku seaduserikkumist telefonide pealtkuulamist kajastavate logifailide kogumisel.

EMT kohta algatatud menetlus võib ettevõttele puuduste ilmnemisel kaasa tuua kuni 50 000-kroonise trahvi, kirjutas Eesti Päevaleht mõne kuu eest.

Kuigi erikomisjoni liikmed ei soovinud tol korral öelda, millise sideoperaatori tegevuse suhtes riigiprokuratuurilt uurimise algatamist taotleti, märkis erikomisjoni liige Karel Rüütli jaanuari lõpus koostatud pressiteates, et EMT esindaja on komisjoni istungil tunnistanud logifailide hävimist.

Ka komisjoni liikme Ain Seppiku sõnul on komisjonil piisavalt alust kahtlustada, et üks mobiilsideoperaator on võinud rikkuda seadust, ning komisjon pidas kahe nädala eest vajalikuks, et logifailide osas võiks selgust tuua just riigiprokuratuur.

Jaanuari alguses uuris komisjon operaatoritelt, kas ja kuidas suudavad nad koguda ja säilitada pealtkuulamisi puudutavaid logifaile.

Elisa ja EMT teatasid esialgu, et neil puudub logifailide osas informatsioon. Ainsana kinnitas andmete olemasolu Tele2. Hiljem teatas ka Elisa, et failid on siiski olemas.