Kriminaalmenetluse käigus selgitati muu hulgas välja, et kuigi tehniliste probleemide tõttu ei olnud AS EMT võimeline järelevalveasutustele selle aasta alguses esitama logifaile ajavahemiku november 2006 kuni aprill 2007 kohta, oli sellel perioodil pealtkuulatud telefonide kohta informatsioon süsteemis tegelikult säilinud, teatas riigiprokuratuur.

Kriminaalasi alustati riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjon taotlusel selle aasta veebruaris. Komisjoni esimehe Jaanus Rahumäe sõnul on tal hea meel, et riigiprokuratuuri uurimine tõi selgust logifailide osas, kuna need  mängivad olulist rolli usalduses jälitustegevuse seaduslikkuse vastu. „Samas peab erikomisjon jätkuvalt vajalikuks ka omalt poolt kontrollida, et sideettevõtted täidaksid neile seadusega pandud kohustusi ja säilitaksid logifaile piisavalt turvalisel viisil.“

Riigiprokuratuur leidis sellel kevadel läbiviidud kontrolli käigus suured puudujäägid pealkuulamiste logifailide säilitamisel kõigis suuremates sideettevõtetes. Septembris toimunud järelkontrolli ajaks olid kõik sideettevõtted enda tegevuse viinud kooskõlla kehtestatud nõuetega ja otseseid puudujääke logifailide säilitamise osas enam ei tuvastatud.

„Sõltumatute logifailide säilitamine on väga oluline ja puudujäägid selles vallas sideettevõtjate poolt kahandavad kokkuvõttes ka usaldust jälitustegevuse vastu tervikuna ning võivad tuua kaasa alusetuid hirme ja kuulujutte, mis jälitustegevuse salajase iseloomu tõttu on niigi kerged tekkima,“ ütles riigi peaprokurör Norman Aas.