Monumenri demonstreeriti ajakirjanikele Filtri tee 14 asuval kaitseväe kalmistul.

Hauatähis on terve ja kahjustamata. Kella poole seitsmese seisuga viibis monumendi läheduses kümmekond inimest ning olukord oli rahulik.

Pronksmehe uue asukohaga täna tutvumas käinud kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul oli langenute ümbermatmine ja monumendi avamine kõigepealt kavandatud hilisemale ajale. "Vägivallapuhangud ei võimaldanud jätta pronkssõdurit 9. mail Tõnismäele ja valitsuse otsusel teisaldati see Filtri teele tagamaks võimaluse inimestele ja organisatsioonidele, kellele pronkssõdur sümboliseerib II Maailmasõja võitu, seda seal väärikalt tähistada,” ütles Aaviksoo.

Järgmisel teisipäevaks, 8. maiks, mil maailm tähistab II Maailmasõja lõppu ja liitlasriikide võitu Hitleri-Saksamaa poolt juhitud koalitsiooni üle, on kavandatud valitsuse esindaja osalusel lillede asetamine II Maailmasõjas langenutele, sh pronkssõduri jalamile kaitseväe kalmistul.

Sinna on oodatud ka II Maailmasõjas koos natsismi ja fašismi vastu võidelnud riikide – Suurbritannia, Prantsusmaa, USA ja Venemaa – esindajad.

"Eesti Vabariik, nagu teisedki Euroopa Liidu liikmesriigid, austab kõigi Teise maailmasõja ohvrite ja langenute mälestust ning hindab kõrgelt nende rahvaste panust, kes võitlesid ennastsalgavalt fašismi ja natsismi purustamise nimel agressiivsete totalitaarsete režiimide, sealhulgas natsismi ja fašismi vastu," ütles kaitseminister.

"Mõistame samas hukka nende tegevuse, kes panid Eesti Vabariigi territooriumil toime inimsusevastaseid kuritegusid ning korraldasid massirepressioone,"Q lisas ta.

Säilmete ümbermatmine, kus avatakse ka hauatähis oma algsel kujul (paekivimüüri taustal, mida hakatakse ehitama pärast 9. maid), on kavandatud juunis.

"Meil, kes me Eestis elame, on küll erinev minevik, aga ühine tulevik. Meil on ühine kodumaa, on ühiselt loodud iseseisev riik - on palju seda, mida väärtustada. Eesti areng viimastel aastatel on meid kõiki rõõmustanud. Oleks kurb, kui üks eri gruppide poolt erinevalt tõlgendatav peatükk ajaloost suudaks selle rikkuda. Teeme endast oleneva, et edaspidi paremini tagada kõikide ühiskonnaliikmete aktiivne osavõtt ühiskonnas oluliste otsuste kujundamisel," ütles kaitseminister Jaak Aaviksoo.

Marko Mummi video: