"Lugupeetud hr. Ilves, meie, Venemaa Föderatsiooni kodanikud Ezmiralda Ivanovna Menaikova ja Svetlana Ivanovna Gnevaaeva, sooviksime pöörduda Teie poole isikliku palvega abi ja koostöö saamiseks," vahendas Eesti Ekspress presidendile saadetud kirja.

"Meie isa, kapten Sõssojev Ivan Mihhailovita, sünd. 1909, kes sõdis 125. diviisi 657. laskurkorpuse koosseisus ning hukkus 22. septembril 1944, ning kes maeti Tõnismäe väljakule Tallinnas kohta, kus praegu asub mälestusmärk sõdur-vabastajale... Me oleme väga mures. Ning me oleme kategooriliselt oma isa säilmete ümbermatmise vastu," seisab predidendikantseleile saadetud kirjas.

Samal ajal esitati Arhangelski oblastis elavate Sõssojevi tütarde nimel Tallinna halduskohtusse hagi Eesti kaitseministeeriumi vastu. Pabereid ajas tuntud advokaat Leonid Olovjanianikov. Tegelikult esindab hukkunud kapteni tütarde huve Vene saatkond, kes ei nõustunud ajalehele tütarde kontaktandmeid andma.

Mida kapteni tütred õieti soovivad, on vastuoluline. Halduskohtule Vene saatkonna vahendusel esitatud kaebuses paluvad kapteni tütred monumenti mitte puutuda. Samas saatsid nad kirja ka Vene president Vladimir Putinile, kus palusid isa säilmed kodumaale tuua.

Vene Föderatsiooni saatkond selgitab kahe kirja vastuolulisust järgmiselt: "Nagu teisipäeva õhtul meile teatas Ezmiralda, soovib ta, et säilmeid ei puudutaks, kuid juhul kui mälestusmärk siiski teisaldatakse, tuleb säilmed üle viia Venemaale".

President Toomas Hendrik Ilvese kantselei annab kapteni tütarde kirja lahendamiseks üle Andrus Ansipi valitsusele. "President on kindel, et valitsus suhtub tütarde palvesse austusega ja tsiviliseeritud viisil," kommenteerib presidendi PR-mees Toomas Sildam.

Artikli täisteksti saad lugeda siit.