Kuigi koalitsioonilepingusse pronkssõduri ümbertõstmist sisse ei kirjutatud, võib see siiski saada uue valitsuse üheks esimeseks sammuks.

Peaminister Andrus Ansip teatas üleeile kindlal toonil, et ettevalmistused pronkssõduri äraviimiseks juba käivad ning ausamba uueks asukohaks saab Tallinnas Filtri tee ääres asuv sõjaväekalmistu.

“Ansip rääkis väga täpselt. See asi tehakse ära ja uuel kaitseministril pole vaja pead murda,” ütles eile kaitseminister Jürgen Ligi, kes juhib pronksmehe teisaldamise eest vastutavat sõjahaudade komisjoni. Ligi sõnul on ka pronksmehele uus plats juba valmis vaadatud ning käivad ettevalmistustööd kuju sinna viimiseks. “Tõsi, platsil labidatega veel ei opereerita,” sõnas ta. Rohkem detaile ei nõustunud Ligi pronkssõduri teisaldamise kohta avaldama, sest see põhjustaks liiga palju pingeid.

Kas see aga võiks tähendada, et 9. maiks on pronkssõdur Tõnismäelt juba läinud, pole veel selge. Ansip märkis, et selleks ajaks ümbritsetakse Tõnismäe plats niikuinii planguga. Tõenäoliselt kuju selleks ajaks siiski veel teisaldada ei jõuta, sest ettevalmistustööd võivad võtta ligi kaheksa nädalat. Seega veedab ausammas oma viimase öö Tõnismäel tõenäoliselt millalgi mai lõpus.

Tolleks ajaks on siiski ametis juba uus kaitseminister, kelleks praeguse seisu järgi võib saada Jaak Aaviksoo.

Kuigi Ansipi suust kõlasid väited pronkssõduri Filtri tee kalmistule viimisest kui millestki kindlast, ütles pealinna surnuaedu haldava Tallinna Kalmistute juhataja Jaak Taevas, et temaga pole sellest kavast mitte keegi seni rääkinud. “Kindlasti ei ole plats sõduri jaoks valmis. Kõigepealt oleks vaja tellida vastav projekt ja registreerida matus,” rääkis Taevas ja lisas, et kogu protsess võtaks aega mitu kuud.

Taevas ei osanud ka öelda, kas sõjaväekalmistul üldse leidub sobiv plats pronkssõduri jaoks. “Ma ei tea, kui palju selleks ruumi kuluks. Näiteks kas kuju tahetakse panna püsti või pikali.”

Kuigi sõjahaudade komisjon loodab vaikse ja kiire tegutsemisega vältida liigseid rahutusi ausamba toetajate hulgas, ütles siseminister Kalle Laanet, et just kiirustamine tekitab liiga palju pingeid.

Julgeolukustruktuurid jälgivad

“Selleks et pingeid maha võtta, ei tule valida ülikiireid lahendusi, vaid läbi rääkida just nimelt venekeelsete elanikega ning selgitada neile olukorda,” ütles Laanet, kelle hinnangul konsensust ühiskonnas ei saavutataks niikuinii. Lisaks nentis Laanet, et ausamba jätmine praegusesse kohta säilitaks kindlasti need pinged, mis on juba tekkinud.

Laaneti sõnul võivad pinged avalduda nii avalikes meeleavaldustes kui ka käsikähmlustes. Kui suureks rahutused võivad kasvada, ei osanud Laanet oletada. “Ma saan öelda, et meie julgeolekustruktuurid jälgivad nii avalikku kui ka salajast infot kogu aeg ning teevad kõik, et avalikke rahutusi ei toimuks. Ma usun, et selliseid proteste, mida noored Prantsusmaal korraldavad, Eestis ei tule,” ütles ta.

Arjakas pildistas platsi mõõtmist

•• Eesti Päevalehe andmeil askeldasid töömehed eile juba pronkssõdurile uueks koduks määratud platsil. Seal silmas ja fotografeeris nende tegevust ka keskerakondlasest ajaloolane Küllo Arjakas.

•• Enda sõnul käis Arjakas kalmistul hoopis teisel eesmärgil, kui seda on pronkssõduri kolimise jäädvustamine. “Ma tegelen nende eestlastega, kes 1979. aastal Afganistanis langesid, ja käisin ühe sellise mehe hauda otsimas. Selle ma leidsin ka,” ütles Arjakas.

•• Arjakas rääkis, et ühel platsil tegutsesid mõõtjad ning hiljem löödi sinna ka tokid maha.

•• “Nad ütlesid jah, et neile on pronkssõduriga seoses ülesanne antud. Mina ajasin nendega lihtsalt natuke juttu,” lausus Arjakas ja lisas, et tema hinnangul on väljavalitud koht kuju jaoks sobimatu.

•• “See koht on liiga kalmistu keskel ning lähedal Männiku 1936. aasta ohvritele (laskemoonaladude plahvatuses hukkus üle 60 inimese – toim). Samal kalmistul on paar märksa paremat kohta.”

•• Seda, kas ta laiemas plaanis kiidab pronkssõduri sõjaväekalmistule viimise heaks, ei nõustunud Arjakas kommenteerima.

1 küsimus

Vastab

Toomas Vitsut: teisaldamine ei lahenda probleemi

•• Pronkssõduri ümarlaua eestvedaja, Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut, kuidas suhtute Reformierakonna kavatsusse viia pronkssõdur sõjaväekalmistule?

Ma saan aru, et see on alles idee. Kuni me pole näinud konkreetset kava, ei saa seisukohta võtta. Ümarlaual otsustasime me töötada edasi kahes suunas. Üks võimalus on jätta pronkssõdur oma kohale ja kujundada koht ümber. Teine tee on viia kuju mujale. Seda, et ta konkreetselt sõjaväekalmistule viidaks, pole me arutanud. Pigem Maarjamäe kompleksi, kus on juba midagi ees. Moodustasime kõigepealt kaks komisjoni, mis peaks need võimalused läbi töötama.

Ma olen algusest peale olnud seda meelt, et kuju teisaldamisega probleemi ei lahendata. Kogunemised toimuvad edasi ja lilli viiakse Tõnismäele, kus kuju praegu asub.

Vaata ka ümarlaua protokolle

http://www.tallinn.ee/est/g3747/