Prokuratuur kinnitab, et tanker Probo Koalal olev nn solkvesi on saadud laeva pardal naftast bensiini tootmise teel. Seda tõestavad laevalt võetud proovid. Samale järeldusele on Hollandi ajakirjanduse sõnul jõudnud ka Hollandi prokuratuur.

“Keemiliste uuringute tulemusel on leitud laeval olevast nn solkveest mürgiseid elemente, mida mitte mingil juhul ei teki tankerite pesemisel mereveega,” ütles uurimist juhtiv riigiprokurör Alar Kirs. Just selle väitega, et vesi on tekkinud paakide pesemisest, on siiani esinenud tankeri rentijafirma Trafigura, kes on eitanud ka solkvee mürgisust.

Kirsi sõnul näitavad saadud tulemused, et laeval on toimunud naftatöötlemisprotsess, mille tagajärjel on tekkinud ka keskkonnale ja inimtervisele ohtlik aine – taolise koostisega, mis valati maha Elevandiluuranniku Abidjani linna ning mis põhjustas seal suure keskkonnakatastroofi.

Kogu laeva meeskond on nüüdseks Kirsi sõnul üle kuulatud. Eile käisid uurijad laeval veel teist korda, ära võeti dokumente, tehti koopiaid laeval olnud arvutitest, samuti võeti täiendavaid proove nii nn solkveest kui ka naftavagunitest jne. “Kogu vajalik dokumentatsioon on nüüd käes,” ütles Kirs.

Riigi peaprokuröri Norman Aasa sõnul ammendab laev end tõenäoliselt järgmise nädala alguseks kui asitõend. Elevandiluuranniku esindajad avaldasid juba soovi, et tanker arestitaks nende riigis tekitatud kahjude katteks. Aasa sõnul oleks see aga juriidiliselt väga keerukas protseduur. “Me alles analüüsime, kas seda on võimalik Eestis teha. Järgmise nädala alguses selgub, mis laevast saab.”

Tagajärjed ettearvamatud

Eile Tallinnasse jõudnud Elevandiluuranniku umbes 10-liikmeline delegatsioon teeb siin nädala jooksul koostööd Eesti prokuratuuriga, et saada enda juurdluse tarvis tõestusmaterjali. Delegatsiooni juhi, riigi peaprokuröri Tchimou Raymond Fehou sõnul on Probo Koala põhjustanud nelja miljoni elanikuga Abidjanis kaheksa inimese surma ja kümnete tuhandete inimeste mürgituse.

“Katastroofi tagajärjed on ettekujutamatud,” ütles riigiadvokaat Kaossougro Sery. “See laev on suurde segadusse ajanud kogu meie riigi poliitilise, majandusliku, tervishoiu ja keskkonna seisundi.”

“Me tervitame Eesti võime meie vastuvõtu ja koostöö eest,” kinnitas Fehou.

Võrdlevad ekspertiisi tulemusi

•• Elevandiluuranniku delegatsiooni kuuluvad esindajad nii välisministeeriumist, kohtutest, riigiprokuratuurist kui ka kesk-konnaministeeriumist.

•• Kuna Elevandiluuranniku prokuratuur alustas juurdlust alles siis, kui laev oli juba lahkunud, vajavad nad koostööd Eesti riigiga – et saada tõestusmaterjali laeva süü kohta selles katastroofis.

•• “Me tahame teada, kes tegi ja mida täpselt tehti. Mis olekus jõudis laev siia, ja kelle nõusolekul? Tahame võrrelda meie ekspertiisi tulemusi Eesti ekspertiisiga,” ütles Fehou.

•• 6. septembril astus tagasi kogu Elevandiluuranniku valitsus.