Keskkonnateemalise õpilasürituse Prügikoll korraldavad lauluväljakul keskkonnaamet, haridusamet ja Eesti Jäätmekäitlejate Liit. Liidu juhatuse esimehe Mati Arro sõnul on Prügikolli eesmärk selgitada lastele, mida tähendab prügimajandus tänapäeva linnas, mis on jäätmekäitlus, kuidas toimida ohtlike jäätmetega. Lauluväljakule tuuakse tutvustamiseks moodsad prügiveoautod ja muu olmeprügi käitlemise tehnika, korraldatakse lustakaid võistlusi.

Keskkonnaameti juhataja Aap Mumme ütles, et peatselt valmivad keskkonnaameti eestvedamisel keskkonnahoidu, eelkõige õiget prügikäitlust õpetavad prospektid koolinoortele, mis on ühtlasi ka ürituse Prügikoll loteriipiletiteks.

Keskkonnaameti osakonnajuhataja Jüri Terase sõnul trükitakse 2000 eestikeelset ja 1000 venekeelset bukletti, mis jagatakse pealinna koolidesse. Koostatud teatmiklehed on üldhariva sisuga, kus on lahti seletatud jäätmekäitluse põhimõisted nii kirjas kui pildis. Samuti on kirja pandud noortepärased juhised jäätmekäitluseks.

Prügikollis osalejate vahel loositakse välja ka hulgaliselt suveniire ja muid auhindu. Prügikolli eriauhind kuulub meeskonnale, kes võidab võistlusmängu "Prügi koht on prügikastis".

Virko Annus huvikeskusest Kullo lubas lastele korraldada emotsionaalseid võistlusi prügi sorteerimise ja koristuse treenimiseks. Tõsi, kaasavõetav prügi ei tohiks määrida, lisas Virko Annus tingimusena. Kuigi mängud organiseerib huvikeskus Kullo, on Annuse sõnul võistluse juht Prügikoll, kelle soov on puhas linn ja keskkonnasõbralik jäätmekäitlus. Kust sellised prügikollid tulevad, lubas Virko Annus teada anda alles lauluväljakul.

Tallinna Eriautobaasi direktori Mati Arro sõnul on tallinlastel veel vähe kogemusi kaasaegsest jäätmekäitlusest ja elanike endi olmejäätmete sorteerimise kultuurist ei saa rääkida. Keskkonnaameti toel on küll linnaosadesse paigutatud klaasikogumise konteinerid, vanapaberi kogumiseks mõeldud konteinerid tuli aga ära korjata, sest sinna hakkas sattuma muu rämps. Nõnda ei jää muud üle, kui hakata lapsi kui tulevikus arvestatavaid jäätmetootjaid suunama kaasaegse jäätmekäitluse suunas, märkis Mati Arro.

Linna heakorraeeskirjad näevad muuhulgas ette prügiveo lepingu nõuet igale majaomanikule. Selle puudumine toob kaasa sanktsioonid. Uus nõue aitab kaasa sellele, et majaomanik on kohustatud korraldama prügi äraveo ja seega pole võimalik vedada olmejäätmeid parkidesse või sokutada naabri prügikasti.

JAANUS NURMOJA

Raepress