“Jäätmemassi hulka satub paratamatult plastmassi, igasuguseid kunstmaterjale ja kasvõi värvipurke, suitsugaasid võivad sisaldada ohtlikke mürkaineid,” märkis Eek, kelle sõnul moodustab Lagujal teise ohtliku teguri niiskus.

Tema sõnul tekib prügimäetulekahjus utmisetaoline protsess, mis tekitab tõrvalaadseid aineid. Need omakorda muutuvad ohtlikuks prügilast irduva nõrgvee puhul.

“Uuringud näitavad, et põhjavesi on Lagujal mõõdukalt hästi kaitstud, seetõttu pole kõrval asuvast õlijärvest reostus tõe-näoliselt väga palju väljunud,” lisas Eek.

Puudub sobiv uuringuaparaat. Lagujal käisid õhusaastet mõõtmas keskkonnauuringute keskuse töötajad, kes olid sunnitud halbade ilmastikutingimuste tõttu pädevate tulemusteta tagasi pöörduma. Keskuse õhulabori juhataja Toivo Truuts ütles, et õigesse mõõtepunkti ei õnnestunud labori bussil siseneda, kuna elektrivool ei ulatunud piisavalt lähedale ning lumme tuisanud teedest ei pääsenud läbi. “Kaugemalt võetud proovide põhjal olid kõik näitajad alla piirnormi,” lisas ta.

Samas möönis Truuts, et adekvaatseid andmeid laboril pole. Eestis puudub aparatuur ka ohtlike gaaside dioksiidide mõõtmiseks. “Aparatuur on kallis ja selle muretsemine harvadeks kordadeks ei tasu ära,” lausus ta.

Õhulabori juhataja nentis samas, et vingus viibimine ei tule kellegi tervisele kasuks. “Keemiakompott on etteaimamatu, pole kahtlustki, et pidev vingusuits teeb asja nutuseks.”

Kahjulik kopsu- ja südamehaigetele. Tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens märkis samuti, et plastikust ja kodukemikaalidest tekkiv suits on ohtlik, iseäranis vastsündinutele ning kopsu- ja südamehaigetele. “Seal võib kogu Mendelejevi tabel õhus olla,” ütles ta.

Jürgensi sõnul ületas suvel Lagedi prügimäe põlengu ajal lähiümbruses õhku paiskunud saaste lubatud piirväärtusi üle kümne korra. Tervisekaitse paneb inimestele südamele, et nad võimaluse korral saasteallikast kaugemale hoiaksid.

Prügilat haldava Ragn Sellsi jäätmekäitluse juht Raivo Markov ütles eile pärastlõunal, et tulekolle on praktiliselt kustutatud. Elva pääseteenistuse teatel kustustööd veel kestavad.

Ragn Sells veendunud prügila süütamises

Laguja prügila haldaja Ragn Sells on veendunud, et prügimägi süüdati kuritahtlikult.

“Andsime politseile teada ka oletatava süütaja,” ütles firma jäätmekäitluse juht Raivo Markov, kes ei soovinud süütaja võimalikke motiive kommenteerida.

Markovi sõnul viisid kurjategija jäljed otse süütamisko-hale. Tartu politsei pressiesindaja Eduard Vismanni kinnitusel käis politsei küll kohal, kuid ei algatanud uurimist avalduse puudumise tõttu.

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek ütles, et vastutavaks võib pidada Ragn Sellsi, kes ei taganud piisavalt prügila valvet. “Vastasel korral poleks keegi sinna süütama pääsenud,” lisas ta.

Markovi sõnul ei nõua ööpäevast valvet keskkonnaministeeriumis kinnitatud kava, mille järgi peab valve olema vaid tööaegadel. “Oleme vabatahtlikult puhkepäeviti vaatamas käinud, et keegi platsil ei viibiks.”