„Nüüdseks on sel­ge, et aka­dee­mi­ku­te ja en­tu­sias­ti­de esialg­sed loo­tu­sed in­ter­ne­ti ab­so­luut­selt de­mok­ra­ti­see­ri­vast po­tent­siaa­list po­le rea­li­see­ru­nud,“ kirjutab Pruul­mann-Ven­ger­feldt.

Ta avaldab arvamust, et internetis ei kuu­la­ta ai­nult neid, kel­lel on mi­da­gi as­ja­lik­ku öel­da, vaid siis­ki neid, kel­le pea­ko­ha­le on ko­gu­ne­nud pii­sa­valt tä­he­le­pa­nu.

„Se­da tä­he­le­pa­nu on loo­mu­li­kult võima­lik os­ta – en­nekõike tu­run­dus­li­ke va­hen­di­te ja võte­te­ga, kuid see tu­leb ka vää­ri­kalt väl­ja tee­ni­da,“ leiab Pruul­mann-Ven­ger­feldt.

Tema hinnangul pole in­ter­ne­tis põhiväär­tu­seks enam mit­te sõna­va­ba­dus, vaid kom­mu­ni­kat­sioo­ni- ehk ära kuu­la­tud ole­mi­se va­ba­dus.

„In­ter­ne­tis võivad ideed saa­da kuul­dud ja mär­ga­tud sõltu­ma­ta nen­de kva­li­tee­dist – nii anarhistid kui ka võimu­po­lii­ti­kud, nii de­mok­raat­li­kud jõud kui ka neid ku­ku­ta­da püüdvad ini­me­sed,“ kirjutab Pruul­mann-Ven­ger­feldt.

„Olu­li­ne on aga see, et kuu­la­tud saa­mist ei saa kee­gi kus­kil mää­ra­ta – se­da saa­vad te­ha vaid need, kes klõpsa­vad,“ nendib ta.

Pil­le Pruul­mann-Ven­ger­feldti artiklit saab lugeda reedel ilmuvast Eesti Päevalehe ühiskondlik-poliitilise ajakirja Möte erinumbrist, mis on pühendatud samal päeval toimuvale XIV Avatud Ühiskonna Foorumile.

Möttes saavad sõna veel ka Briti ajaloolane Timothy Garton Ash, Mall Hellam, Ahto Lobjakas, Iivi Anna Masso, Jaak Valge, Mikko Lagerspetz, Ahto Lobjakas ja teised.