Probleem avaliku korraga sai alguse siis kui kesklinna valitsus paigaldas kaks aastat tagasi käiku kirikuniššidesse istepingid, arvestamata majaomanike, elanike ja ruumi kasutavate kunstnike seisukohaga, et need muutuvad õhtuti ja öösiti kampade joomingukohaks.

Gild tegi toona ettepaneku, et pingid ööseks ja talviseks perioodiks teisaldataks, kuid sellele ettepanekule nad vastust ei saanud. Ei tuldud vastu ka ettepanekule politseikaamerate paigaldamise ega käigu öötundideks mõlemalt poolt sepisväravatega sulgemise asjus.

Kahe aasta jooksul on olukord kunstnike hinnangul väljunud täielikult kontrolli alt. „Õhtutundidest kuni varaste hommikutundideni on Katariina käigu hõivanud alkoholi ja narkootikume tarvitavad, karjuvad ja ropendavad kambad, kellest jäävad maha lõhutud pudelid, rämpsuhunnikud, uriinilehk ning täissoditud keskaegsed paekivimüürid ja uksed,“ kirjeldasid kunstnikud linnavolikogule saadetud kirjas.

Ohutu pole Katariina Gildi kunstnike hinnangul ei turistidel ega käigu asukatel. „Noori korrale kutsuvaid elanikke ja kunstnikke ähvardatakse lihtsalt läbi peksta.“ Politsei kunstnike kinnitusel aga üldjuhul väljakutsetele ei reageeri, põhjendades seda asjaoluga, et Katariina käiku autoga ei pääse ning jalgsipatrulle pole.

„Üksvahe oli meil politseiga küll päris tihe suhtlus, siis kui oli lainetena palju narkovargusi. Siis käisid konstaablid küll kohal olukorda jälgimas,“ rääkis kunstnikeühenduse juhataja Krista Laos Päevaleht Online’ile.

Probleem on tema sõnul teravam just sügiseti ja talvel, kui napsitajad vajavad külma ja märja eest katust peakohale. „Praegu on probleem mahedam, sest praegu on väga palju rahvast liikumas ja kui rahvast liigub siis ei teki nii palju selliseid ekstreemolukordi,“ rääkis Laos.

„Probleem tekib pigem sügise- ja talvepoole. Kui on vaja vihmavarju või vaiksemat nurgatagust istumiseks, siis mõni lausa kaotab inimväärikuse seal,“ kirjeldas Laos olukorda.

Linnaosa valitsus probleemi ei eita

Kesklinna valitsuse vanem Marek Jürgenson tunnistas, et Katariina Gild on korduvalt abisaamiseks linnaosavalitsuse poole pöördunud.

„Avaliku korra tagamine on politsei ülesanne ja siin on olnud meie võimaluseks pöörduda politsei poole palvega tihendada patrullide käimist Katariina käigus ning oleme palunud lülitada käigu ka abipolitseinike marsruuti,“ selgitas Jürgenson Päevaleht Online’ile.

Samas märkis ta aga, et tehniliste võimaluste piiratuse tõttu ei ole politseil võimalik kõikidesse problemaatilistesse punktidesse kahjuks turvakaameraid paigaldada.

„Linnaosa valitsusele on politsei poolt kinnitatud, et väljakutsetele reageeritakse,“ märkis linnaosavanem ning lisas, et ka tänavapuhastajad on võtnud piirkonna kõrgendatud tähelepanu alla ja Katariina käiku puhastatakse igapäevaselt.

Lahendus mehitatud valves?

„Istepinkide eemaldamisega ei ole me tõesti nõustunud, kuna pinke vajavad ka turistid, mitte ei kasuta neid ainult kogunevad kambad,“ põhjendas Jürgenson, miks ei ole linnaosa olnud nõus pinke öötundideks eemalda. „Istepinkide igaõhtust teisaldamist ei saa aga realiseeritava ettepanekuna võtta, kuna need on maakülge püsivalt kinnitatud,“ selgitas linnaosavanem.

„Mis puudutab Katariina käigu sulgemist ööseks, siis siiani ei ole olnud konkreetset ettepanekut ja kokkulepet - kuidas, mis ajavahemikuks seda teha ja kuidas toimuks kulutuste jaotus,“ rääkis Jürgenson.

Nimelt tuleb tema sõnul eelnevalt projekteerida ja siis valmistada sepisväravad mõlemale poole käiku, kusjuures jääb küsitavaks, kas õhtuste turistide ja kunstikodade turvatunnet see tõstaks, kuna väravaid ei saaks sulgeda enne restorani sulgemist.

„Lisaks kaalume sealsete kaasomanikega koostöös mehitatud valve tellimist,“ pakkus linnaosa omapoolseks probleemi lahenduseks.

Rikkumisi ei õnnestu alati tuvastada

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva sõnul on politsei saanud selle aasta jooksul mõned väljakutsed Katariina käigu piirkonda, mis olid seotud avaliku korra rikkumisega, kuid tema kinnitusel ei saa öelda, et käik erineks kuidagi väljakutsete arvu poolest teistest Vanalinna piirkondadest.

„Politsei käitumine oleneb konkreetsest olukorrast ja sellest, kas toime on pandud rikkumine ning kas seda ka tõendada saab,“ rääkis Solntseva. „Politsei saabudes on tihtipeale juba õhk puhas ja kui sealt leitakse noorte inimeste seltskond, kes oma aega seal veedab, siis pole tegemist veel rikkumisega,“ selgitas ta.

Eraldi teemaks on Solntseva selgitusel alaealised, kes on kas joobes või suitsetavad, nemad toimetab politsei osakonda ning alustab väärteomenetluse ja kutsub vanemad oma lastele järele.

Kuidas olukorda Katariina käigus parandada, ei osanud politsei otseselt välja pakkuda. „Vanalinnas leidub tunduvalt enam jalgsipatrulle kui kusagil mujal linnas. Katariina käik kuulub kindlasti ka nende marsruuti,“ sõnas Solntseva.

Kesklinna politseiosakonna teenindataval territooriumi ja sealhulgas vanalinnas on politsei kinnitusel lisaks Põhja prefektuuri politseinikele tihti patrullimas ka julgestuspolitsei korrakaitseosakonna politseiametnikud.