Kahe aasta jooksul on olukord kunstnike hinnangul täielikult kontrolli alt väljunud. „Õhtutundidest kuni varaste hommikutundideni on Katariina käigu hõivanud alkoholi ja narkootikume tarvitavad, karjuvad ja ropendavad kambad, kellest jäävad maha lõhutud pudelid, rämpsuhunnikud, uriinilehk ning täissoditud keskaegsed paekivimüürid ja uksed,” kurtsid kunstnikud linnavolikogule saadetud kirjas.

Ohutu pole Katariina Gildi kunstnike hinnangul ei turistidel ega käigu asukatel. „Noori korrale kutsuvaid elanikke ja kunstnikke ähvardatakse lihtsalt läbi peksta.“ Politsei kunstnike kinnitusel aga üldjuhul väljakutsetele ei reageeri, põhjendades seda asjaoluga, et Katariina käiku autoga ei pääse ja jalgsipatrulle pole.

Kunstnikeühenduse juhataja Krista Laose sõnul on probleem teravam just sügiseti ja talvel, kui napsitajad vajavad külma ja märja eest katust pea kohale. „Mõni kaotab seal lausa inimväärikuse,” kirjeldas Laos.

Pinke teisaldada ei saa

Kesklinna valitsuse vanem Marek Jürgenson tunnistas, et Katariina Gild on korduvalt abi saamiseks linnaosavalitsuse poole pöördunud.

„Avaliku korra tagamine on politsei ülesanne ja siin on olnud meie võimaluseks pöörduda politsei poole palvega tihendada patrullide käimist Katariina käigus ning oleme palunud lülitada käigu ka abipolitseinike marsruuti,” selgitas Jürgenson. „Istepinkide eemaldamisega ei ole me tõesti nõustunud, kuna pinke vajavad ka turistid, mitte ainult kogunevad kambad.” Igal õhtul pinke teisaldada pole Jürgensoni sõnul samuti võimalik, sest need on kindlalt maa külge kinnitatud.

Pole hullem kui mujal

•• Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva sõnul on politsei saanud selle aasta jooksul Katariina käigu piirkonda mõned väljakutsed, mis olid seotud avaliku korra rikkumisega. Samas ei saa tema sõnul väita, et käik erineks kuidagi väljakutsete arvu poolest teistest vanalinna piirkondadest.

•• „Politsei saabudes on tihtipeale juba õhk puhas ja kui sealt leitakse noorte inimeste seltskond, kes oma aega seal veedab, siis pole tegemist veel rikkumisega,” selgitas ta. 

•• Kuidas Katariina käigu olukorda parandada, ei osanud politsei esindaja otseselt välja pakkuda. „Vanalinnas leidub tunduvalt enam jalgsipatrulle kui kusagil mujal linnas. Katariina käik kuulub kindlasti ka nende marsruuti,” nentis Solntseva.