Ebameeldivuste vältimiseks manitseb politsei enne pürotehniliste vahendite kasutamist ja müüki tutvuma nendega seotud seadustega, kirjutas Virumaa Teataja.

"Seaduse rikkumise puhul võib kaasneda rahatrahv, mis tuleb ju tasuda pere eelarvest," sõnas Rakvere politseiosakonna pressiesindaja Mari Riina Rist.

Lisaks vanusepiirangule määratleb seadus pürotehniliste toodete kasutamisele ajalised piirangud. Lastele suurt huvi pakkuvate paugutite kasutamine on lubatud 27. detsembrist 1. jaanuarini kaasa arvatud.

Muul ajal võib pauguteid kasutada ainult majandus- ja kutsetegevuse raames, kui on olemas ilutulestiku korraldamise luba või pürotehniku pädevustunnistus.

Esimese ja teise klassi pürotehnilisi tooteid, mille kasutamisega kaasneb väga väike oht ja mida võib kasutada piiratud alal kodustes tingimustes, ei tohi müüa ega kasutada 1. novembrist 26. detsembrini.

Lõhkematerjalide seadus sätestab, et heliefektiga pürotehnilisi tooteid ei tohi kasutada asulates või muudel tiheasustusega aladel ajavahemikul kella 23-7, erandiks on siin vaid uusaastaöö.

Samuti ei kehti nimetatud piirang, kui kohalik omavalitsus on andnud ilutulestiku korraldamise loa.