Väljaku orientiiriks on punaseks värvitud majakatused ja valgeks värvitud puidust lippaed. Aia sees aga on hästi hooldatud hoonetekompleks ja eeskujulikult kujundatud kiviktaimlaga iluaed. Aiast väljaspool asubki kolme hektari suurune golfiväljak.

Külarahva nali

Golfiväljaku nimetuse on sellele alale hellitavalt andnud külarahvas, kelle arvates on siin täidetud kõik golfiväljakule vajalikud nõuded ja tingimused. On lauskmaad, mägesid, orge, künkaid, teid, puid ja põõsaid. Lisaks on see kõik alati eeskujulikult hooldatud. Üksnes golfimängijad puuduvad.

Talu perenaine Valve ja peremees Kalju Soppe ise nentisid naljatades, et ka parema tahtmise korral ei saaks seda golfiväljakut ametlikuks muuta, sest kahjuks puudub kohustuslik veekogu. “Meie territoorium on väga liigendatud, neid künkaid ja mägesid on siin viis. Asume Purtse jõeoru kõrgel kaldal asuva kunagise linnamäe, Purtse Tarakalda vahetus läheduses. Töö maht selle ala korrashoidmisel on loomulikult meeletult suur,” rääkisid Valve ja Kalju Soppe. Nende askeldamist mägede veergudel on lust vaadata.

Kolm muruniidukit

Et muru niitmine mägisel alal nõuab oskusi ja tehnikat, on peres kokku kolm muruniidukit. Siledal maal saab hakkama murutraktoriga, hoovis ja aias muruniidukiga. Aiaäärte ja mäeveergude tarvis on trimmer. Ja et tööd ikka jätkuks, on Kaljul lisaks oma aladele hooldada Purtse Tarakalda linnamäe perved. Riigipühade hommikul heiskab Kalju linnamäe lipuvardasse trikoloori. Mehe enda sõnul on see auasi.

“Oleme pensionärid, lastel on pered ning nad elavad linnas. Tegeleme siin sellega, mis meile meeldib, ja peaasi, et selline tegevus hoiab tervise korras,” selgitasid Valve ja Kalju.

Aastate eest kasvatasid nad oma libagolfiväljakul lambaid, kes tegid niitmise töö pererahva eest ära. See aga jäi soiku, sest pererahva arvates pole lammaste kasvatamine rentaabel.

Lüganuse vallavalitsus on libagolfiväljaku hooldajatega rahul, mitmel aastal on pensionäridepere tegevust tänukirjaga meeles peetud. 2001. aastal saadi kiita vabariigi valitsuselt. Tubli pere on olnud ka presidendi vastuvõtule kutsutute hulgas.