Lüganuse valla Purtse küla Sepapere talu peremees Madi Nappa vedas koju kolhoosiaegse ammoniaagitsisterni. Tõstis tsisterni püsti, lõikas sisse ukseava ja pani ukse ette. Luugiaugust sai raamitud aken.

Tsisterni ülemisele osale ehitas laiendi, selle peale tassis kaks autokoormat mulda ning mättaid ja nii see 3,5 meetri kõrgune tehispuravik aianurgas eluõiguse saigi. Sisse paigaldas veepumba ja pumbamaja nimega Purtse puravik oligi valmis. Midagi iseäraliku siin muidugi ei ole, ent igaüks sellise valmistamise peale lihtsalt ei tule.

Vana vedelev tsistern on otstarbekalt pumbamajana kasutusel ja saanud ka huviobjektiks. Sügavveepump Purtse puravikus pannakse Sepapere talus tööle vaid kuival ajal, sest olemas on ka madalam sˇahtkaev, millest tarbitav vesi hüdrofooriga saadakse.

Kummalised õunapuud

Juba paar aastat tegelevad Eesti teadlased madalate õunapuude aretamisega. Ka Sepapere rahvas on tähele pannud, et kõrgete õunapuude otsast on õunu väga tülikas korjata. Ent Sepapere aias kannavad madalad õunapuud juba vilju.

Nimelt juhtus olema tuisune talv ja tuisk keerutas Sepapere aeda lumehanged. Madi Nappa korraliku isehakanud aednikuna teadis, et märtsikuus võib juba õunapuudel oksi lõigata ja tegi seda lumehangede peal olles. Kas just tahtlikult või ülehinnates hangede kõrgust, lõikaski nähtavad oksad ära. Lume sulades imestas koos abikaasa Annega juhtunu üle, et õunapuud nii väga madalad said.

Sügisel oli õunasaak normaalne ja korjatagi hea, see andis julgust järgmiselgi kevadel julgelt oksi tagasi lõigata. Madalate õunapuude üheks eeliseks on veel see, et nad ei varja päiksevalgust. Suvel on aga üks lisatöö – madalate õunapuude okstele on vaja toed alla panna. Ka madalad õunapuud on saanud Sepapere talu huviobjektiks.