Eestisse salaja puhkusele tulnud Soome president Tarja Halonen kohtus eile ka Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega, kellega ollakse head sõbrad juba pikka aega.

Mitteametlikul kohtumisel arutasid riigipead Eesti ja Soome suhteid ning Euroopa Liiduga seotud küsimusi. Juttu oli ka järgmisel nädalal Venemaal, Mordvas toimuvast soome-ugri kultuurifestivalist, kuhu teatavasti Eesti riigipead ei kutsutud, ütles Päevaleht Online´ile president Ilvese avalike suhete nõunik Toomas Sildam.

Sildam ei soovinud kommenteerida, mida proua Halonen asjast arvas, kuid teadis rääkida, et viimase pressiesindaja sõnul kavatseb Halonen kutse vastu võtta.

„Ta tõepoolest läheb ja see on loomulik,“ ütles Sildam, viidates, et kui kutse on saadud, siis on igati normaalne see ka vastu võtta.

Sildami sõnul ei ole president Ilves saamata jäänud kutse pärast oma emotsioone väljendanud. Sildam kinnitas ka, et kui Halonen konverentsi kutse vastu võtab, ei mõjuta see kahe presidendi vahelisi häid suhteid. „Ilves ei solvu kunagi oma sõprade peale,“ ütles ta.

Ungari peaministriga soome-ugri konverentsi osas suheldud ei ole, kinnitas Sildam.