Tänavu haigestus puukborrelioosi ja -entsefaliiti rohkem inimesi kui mullu sama ajaga. Maikuu lõpu seisuga on teada 53 borrelioosi ja kaheksa entsefaliidi juhtumit. Esimest aastat on puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine Eestis tasuline.

"Juunikuu andmeid meil veel ei ole, kuid senised numbrid on mõlema haiguse puhul suuremad kui möödunud aastal. Seekord oli muidugi ka soojem kevad ja puugid hakkasid varakult liikuma," ütles tervisekaitseinspektsiooni peaspetsialist Ants Jõgiste. Tema sõnul on soojad suvekuud veel ees ja nõnda väikseks haigestunute arv kahjuks kindlasti ei jää.

Tänavu on esimest aastat kõikjal Eestis puukentsefaliidi vastu vaktsineerimine tasuline. Jõgiste sõnul on see kaitsesüsti tegijate arvu mõnevõrra vähendanud. "Alati on muidugi inimesi, kes on ettevaatlikud ja leiavad selleks raha, eriti kui nad elavad või käivad puugiohtlikul alal nagu näiteks Pärnumaal. Samas maksavad kaks süsti kolmesaja krooni ringis, seepärast võivad need tõesti ka tegemata jääda," ütles Jõgiste.

Tallinna Merimetsa haigla peaarsti Kai Zilmeri sõnul pole neil kaitsesüsti soovijate arv võrreldes eelmise aastaga siiski vähenenud. Sama kinnitas ka Telliskivi perearstikeskuse perearst Helena Hansen.

"Inimesed on sel aastal muutunud palju ettevaatlikumaks," nentis Zilmer. Kui varem tehti kolmest kohustuslikust süstis ära vaid kaks esimest, siis nüüd käiakse ka kolmas kord end kaitsesüstimas. "Kolmanda süsti tegemata jätmine ongi nagu raha raiskamine, sest just see pakub pikemaajalist kaitset," ütles Zilmer.

Jõgiste kinnitusel pole praegu veel selleks aastaks hilja end vaktsineerida, sest puugid on aktiivsed oktoobri lõpuni. "Vaktsineerimine pole mingi ühekordne nohuravi, kolme süstiga saab immuunsuse kolmeks aastaks," ütles Jõgiste. Tema sõnul oli eelmisel aastal Eestis kokku 321 borrelioosi ja 185 puukentsefaliidi juhtu.

Täielik puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine tähendab kolme süsti. Kaks neist tehakse ühe kuni kolmekuulise vaheajaga, kolmas umbes aasta pärast. Iga kolme aasta tagant on vaja teha veel üks lisasüst, et immuunsust säilitada.