Ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Agu Teeveer ütles Päevaleht Online’ile, et puugivaktsiini napib alates aprillist, mil algas vaktsineerimise hooaeg.

„Ma arvan, et vaktsiini kättesaadavus inimestele on olnud problemaatiline ja põhjustanud peavalu,” märkis Teeveer.

Ravimite sissetoojate firma MediNeti juht Anu Adermann rõhutas samuti, et praegu on probleem puugivaktsiini puuduses. Adermanni sõnul on puugivaktsiin Eestis taas täiesti otsas ja uusi doose loodab ta Eestisse saabuvat alles juulis.

Märtsis ei lubanud ravimiamet sisse tuua 15 000 doosi puugivaktsiini võõrkeelse pakendi tõttu. Adermann näeb seda kui ravimiameti võimetust teha adekvaatseid otsuseid. „Seaduseid peab küll järgima, aga on kriisiolukorrad, kus tuleks kasutada kainet mõistust.”

Agu Teeveer ravimiametist leiab, et ses olukorras on süüdi hoopis ravimeid tootnud firma. „Novartis Vaccines and Diagnostics Inc otsus mitte toota vaktsiini Eesti jaoks sobilikus pakendis näitab ilmekalt firma suhtumist inimestesse. Sama otsus puudutas kõiki Balti riike. Euroopa Liidu liikmesriikides kehtivad ühtsed nõuded ravimitele. Kodanik peab saama informatsiooni ravimi kohta emakeeles. Ometi peame meie sellega leppima.”

Ravimiamet andis pärast esialgse ei-sõna ütlemist siiski loa tuua võõrkeelses pakendis puugivaktsiine Eestisse ja seda mõlemale müügiloa hoidjale. „Luba anti, kui selgus, et tekkinud auku ei suuda täita vaktsiini regulaarsed tarned,” täpsustas Teeveer.

Adermanni sõnul on puugivaktsiinist puudus terves Euroopas, mistõttu ongi selle hankimine nii keeruline. Üleelmisel nädalal jõudis Eestisse 8000 doosi, mis olid otsas juba eelmisel nädalal. „Eesti peale on see kübemekene,” rääkis Adermann.

Ravimiameti andmetel peaks veel vähemalt 29 000 doosi vaktsiini Eestisse jõudma juba lähinädalatel.

Käesolevaks hetkeks on sel aastal Eestisse toodud 47 000 doosi puugivaktsiini, mis moodustab üle poole eelmisel aastal sissetoodud kogusest.