Puukborrelioosi nakatumine on viimase aastaga palju suurenenud: mullu oli 721 nakatumist ja sel aastal on juba olnud 120, kui puugid pole veel aktiivsekski muutunud, teatas tervisekaitseinspektsioon. Tervisekaitseinspektorite hinnangul on selle aasta rohkem kui sada nakatunut saanud tõve mullu, aga avastanud selle alles nüüd.

“Kõigest eelmisel nädalal tuli kaheksa uut juhtu,” teatas tervisekaitseinspektsiooni epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar, kes kutsus ettevaatlikkusele kõiki kevadistele looduspuhastus- ja muudele töötalgutele minevaid inimesi. Tema sõnul on viimasel ajal puukide aktiivsus ja nende arvukus suurenenud. Seda seetõttu, et nende peremeesorganismide ehk metsloomade arv on looduses suurenenud.

Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskuse nakkusarsti Kristiine Pruudeli kinnitusel on enamasti borrelioosi juhtumi nähuks punased laigud hammustuskohas ning tõsisemaks arenevaid juhtumeid tuleb siiski harva ette.

Vaktsineerida ei saa

Borrelioosi nakatumist saab tuvastada, lastes perearstil laborisse proovid saata. Nakkust ravitakse antibiootikumidega. Kui puukentsefaliidi vastu on võimalik ennast vaktsineerida, siis borrelioosi vastu mitte.

Nippe puukide eest hoidumiseks

Puugihammustuse vältimine

•• Kanna võimalusel heledaid riideid, kust puugid kergemini silma hakkavad; püksisääred topi sokkide või kummikute sisse; kasuta käepäraseid putukatõrjevahendeid; pärast puugiohtlikus piirkonnas viibimist kontrolli kogu oma keha, lastel hoolikalt ka kõrvatagused.

Kui puuk on hammustanud

•• Katsu puuk võimalikult kiiresti nahalt eemaldada – ka paar tundi on olulised; võta puugist kinni võimalikult pea lähedalt; hoidu puugi tagakeha pigistamisest või määrimisest; võimalusel kasuta peenikesi pintsette, sikuta ettevaatlikult;  pese hammustuskoht.

Allikas: tervisekaitseinspektsioon