Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, kuidas rahvaraamatukogude infosüsteem URRAM hoidis avalikkust ja raamatukogude töötajaid süsteemiveast teadmatuses, mistõttu läks kaduma info tuhandete raamatulaenutuste kohta.

Urania Com OÜ teatel teavitati raamatukogusid juhtunust koheselt. „Kohe, kui oli selgunud, et infosüsteemi töö on ööl vastu 21. detsembrit tehtud ümberseadistuste tulemusel katkenud, teavitas Urania Com sellest kõiki URRAM-iga ühinenud raamatukogusid,” selgitas ettevõte oma teates. „Esimene teavitus koos vabandustega saadeti 21. detsembril kell 8:57. Järgmine teade katkestuse likvideerimise olukorra kohta läks kõigile kasutajatele samal hommikul kell 10:33, kell 16:14 andis Urania Com taas infot olukorrast.”

Infosüsteemi tegevus katkes, kui serveris tehti ümberseadistusi. Neid tehti 20. detsembri õhtul ja loomulikult töövälisel ajal, sest sellised töid tehaksegi õhtuti ja öösiti. Kahjuks ei rakendunud osad muudatused nii, nagu plaanitud ja seepärast tekkis 21. detsembri hommikul infosüsteemi töös ootamatu katkestus. Selle tõttu ei salvestunud osa eelmisel päeval raamatukogudes tehtud toimingute andmetest. Järgmiseks hommikuks oli süsteem Urania Com-i andmetel taas töökorras ja sellest teavitati kõiki kasutajaid.

„Kinnitame, et ükski andmebaas ei läinud lõplikult kaduma ja kõik 20. detsembril tehtud raamatulaenutused on süsteemis taastatud,” lisas ettevõte. „Hetkel ei ole veel taastatud info 20. detsembri päeva jooksul laenutatud ning kohe ka tagastatud raamatute ja perioodika kohta ning raamatukogudel tuleb uuesti vormistada sellel päeval tehtud uute teavikute tellimused.”

URRAM on veebipõhine raamatukogudele mõeldud infosüsteem, kus raamatukogud saavad registreerida laenutusi, pidada arvestust viiviste üle, tellida vajalikke teavikuid jm. Sama süsteemi abil saavad ka lugejad kasutada rahvaraamatukogude teenuseid mugavalt interneti kaudu, näiteks otsida huvipakkuvaid raamatuid ja pikendada oma laenutustähtaegu. Eesti 564 rahvaraamatukogust on tänaseks liitunud URRAMi süsteemiga 382.