Mai lõpus valmib Tallinnal leping Soome firmaga, kes valmistab raamatukoguvaeseid piirkondi teenindava raamatukogubussi.

Tallinn sõlmib rahvusvahelise lepingu Soome firma Kiitokori OY-ga, kel kulub seejärel raamatukogubussi valmistamiseks kaheksa kuud.

Tallinna keskraamatukogu juhataja Kai Holmi kinnitusel on buss mõeldud nende raamatukoguvaeste piirkondade teenindamiseks, kuhu pole veel võimalik või otstarbekas püsivat raamatukogu luua. “Lisaks peatub buss sotsiaal- ja lasteasutuste ligiduses,” ütles ta. “Üks päev nädalas jääks reklaamipäevaks, mil toimub mõni kirjanduslik üritus, näiteks raamatuesitlus või muinasjutupäev.”

Tulevikus ka linnast välja

Tallinnas on raamatukoguvaesed piirkonnad Astangu, Paldiski mnt ümbrus, Vabaduse puiestee ja Kristiine linnaosa.

Holmi sõnul kavatseb raamatukogu oma sõiduki saata ka uuselamurajoonidesse. “Kuigi bussi eesmärk on rohkem Tallinna teenindamine, tekkis meil selline mõte, et naabervaldadega kokkuleppele jõudes hakkab buss külastama ka viimasel ajal hoogsalt põldudele kerkinud uuselamurajoone. Kui linnas on raamatubussi kasutamine väga tihe, me väljapoole ei jõua.”

Tallinna kultuuriväärtuste ameti töötaja Ene Vohu sõnul tuleb raamatukogubuss sarnane põhjamaades ringi liikuvate raamatusõidukitega. “12 meetri pikkune buss tuleb sisemise teenindusega, mis tähendab invatõstukit, konditsioneeri, internetiühendust ja töölaudu.”

Täisvarustuses buss läheb linnale koos käibemaksuga maksma 4,5 miljonit krooni.

Sõiduki täpsema marsruudi paneb keskraamatukogu paika augustis. Laenutatavate raamatute seas hakkab olema nii uusi kui ka juba praegu raamatukogu valduses olevaid teoseid. Otsuse luua raamatukogubuss tegi eelmise aasta kevadel Tallinna linnavolikogu.