Viimsi vallavanem Haldo Oravas ütles Päevaleht Online'ile, et lasteaed-algkool ehitatakse Haabneeme peamiselt kahel põhjusel. „Siin läheduses paikneb sõlmpunkt, kus kohtuvad Tallinna-suunaline välisbussiliin ja valla siseliinid. Meie nimetame seda bussiliinide terminaliks,“ põhjendas ta. Teiseks põhjuseks nimetas ta Viimsi keskkooli läheduse, mis võimaldab mõlemal koolil kasutada 2009. aasta septembriks valmivat staadioni.

Opositsiooni jaoks on mõistetamatu, mis kooli just Haabneeme tahetakse ehitada. „Algkooli rajamine suruti läbi, võimalikke kohti kooli ehitamiseks on palju, näiteks Randveres on olemas projekt ja ma ei näe põhjust, mis takistab seal hakata maja ehitama,“ ütles Päevaleht Online’ile Parema Viimsi esimees Aare Ets, kelle sõnul oleks mõistlik ehitada Randverre piirkonnakool.

Oravase sõnul tugineti Randvere kõrvale jättes statistikale, mille järgi ainult piirkonna lastest Randvere algkool ei täituks. „Mujalt valla piirkondadest laste vedamine Randverre tähendaks ka liiga suuri ümberkorraldusi ühistranspordi süsteemis,“ põhjendas Oravas.

Haabneeme puhul tekitab küsitavusi radioaktiivne radoon, mille tase liiga kõrge kardetakse olevat. Aare Etsi hinnangul ei ole kasutusele võetud kõiki riske maandavaid abinõusid ning volikogu istungil ei lastud tekkida vajalikul diskussioonil. Opositsioon oli istungile kutsunud akadeemik Jüri Martini, kes seal aga sõna ei saanudki.

Oravas: opositsioon hirmutab vallaelanikke

Vallavanem lükkas väited radooniohu kohta ümber sõnadega, et piirkonnas on selle kohta läbi viidud neli uuringut, millest kaks käesoleval aastal. Ta lisas, et volikogu istungile oli kutsutud Eesti geoloogiakeskuse ekspert Valter Petersell, kes vastas küsimustele ühemõtteliselt, et selles asukohas kooli ja lasteaia ehitamiseks radooniohtu ei ole.

Etsi hinnangul peaks nii tõsist asja, kui seda on radoonitase, uurima pikema aja jooksul. Bioloogia doktor Jüri Martin rääkis Päevaleht Online’ile, et kuna radoonitasemel on sessoonne dünaamika, siis ei piisa uuringute tegemiseks kahest päevast, vaid teste tuleks teha aasta jooksul märksa sagedamini.

Ta lisas, et kuigi uuringutest selgunud radoonitase ei ületanud norme, ei jäänud see ka palju alla.

Martini sõnul põhjustab radioaktiivne radoon ennekõike kopsuvähki. „Kõik, kes asjast midagi teavad, leiavad, et tegu on riskifaktoriga.“ Martin viitas, et ka valla nõutud radoonikile ei vii radoonitaset nulli ja ometi peaks seda laste tundliku organismi pärast tegema. „Tervisekaitse ei soovita sinna lasteasutust rajada, aga eks see on otsustajate südametunnistuse asi.“

Lisaks paneb Martin küsimuse alla mõõtmiste akrediteeritavuse, kuna geoloogiakeskuse kodulehelt ei ole teiste akrediteeringute kõrvalt radoonitaseme mõõtmiseks vajalikku akrediteeringut võimalik leida.

Eesti geoloogiakeskuse (EGK) geofüüsika, mere- ja keskkonnageoloogia juhtivgeoloog Valter Petersell kinnitas Päevaleht Online’ile, et kasutatud meetoditel ning seadmetel on litsents olemas. „Nendes andmetes ei ole kahtlust. Need on euronormidele vastavad ja täiesti kontrollitavad.“


•• Viimsi elanike arv on kümne aastaga kolmekordistunud.

•• Sel aastal avas Viimsi keskkool seitse esimest klassi ning kui järgmiseks sügiseks uut kooli ei avata, peab osa lapsi hakkama koolis käima õhtuses vahetuses.

•• Uues lasteaed-algkoolis on kasulikku pinda 6200 ruutmeetrit. Esimese etapina rajatakse 2009. õppeaasta alguseks 350 õpilasele mõeldud algkool. Kaks kuud hiljem valmivad hoone 120 kohaga lasteaia-osa ja spordisaal.

•• Oravase sõnul on algkooli juurde planeeringus ette nähtud piisav ehitusõigus kooli laiendamiseks tulevikus vastavalt vajadusele.

•• Hoone omanik on OÜ Karulaugu kinnisvara, mis on AS E.L.L. kinnisvara tütarettevõte. Vald sõlmis kinnisvarafirmaga hoone kasutuseks pikaajalise üürilepingu koos väljaostuõigusega.