Kui vallavolikogu eelnõu heaks kiidab ning ühinemisprotsess ka Kiili poolelt heakskiidu saab, võib tulemuseks olla suuruselt teine vald Harjumaal, teatas vald.

Rae vallavanema Raivo Uukkivi sõnul on Rae ja Kiili vallad piirinaabritena üksteisega tihedalt seotud.

„Kaks valda on ajalooliselt olnud ühe, Jüri kihelkonna koosseisus. Liitumine tagab piirkonna tervikliku ja tasakaalustatud arengu. Tänased kahe valla piiril olevad alad, mis on nii Kiili kui ka Rae valla poolt vaadeldavad äärealadena, jääksid siis ühinenud valla keskpunkti ning neid saaks ka vastavalt arendada,“ selgitab Rae vallavanem Raivo Uukkivi eelnõu seletuskirjas ühinemise eeliseid.

Vallavanema sõnul arvestatakse haldusterritoriaalse muutmise algatusel mõlema valdade elanike arvamusega. „Teeme ka vastavad uuringud, et selgitada inimeste meeleolud ja soovid. Tagame protsessi läbipaistvuse ja avalikustamise,“ lubab Uukkivi.

Ühinemine tuleks Kiilile kasuks

Vallavanema sõnul võidab lühikeses perspektiivis ühinemisest rohkem Kiili vald, seda seoses Rae ja Kiili valla erineva laenukoormusega.

Ühinemisettepaneku tegeva eelnõu seletuskirja hinnangul on ühinemine pikas perspektiivis siiski mõlemale vallale kasulik.

„Valdade piirialadele planeeritud objektid näiteks Rae Vabaajakeskus ringraja, suusatunneli ning uisustaadioniga, aga ka Teemapark Väike Eesti toovad rohkem kasu, kui hakkavad teenindama mõlema valla elanikke,“ sõnas Uukkivi.

Volikogule kaalumiseks saadetavas otsuses sedastatakse täiendavalt, et ühinemine võimaldab ehitada ühise teedevõrgu, kergliiklusteede võrgustiku, lahendada tõhusamalt ühisveevärgi ja kanalisatsiooni arendamisega seotud probleeme, korraldada ühiselt jäätmehooldust ning lahendada ühiselt arenguküsimusi.

Ühinenud vald kannaks edasi Rae valla nime

Ühinenud valla nimeks pakub eelnõu Rae valda, tuues põhjenduseks Rae valla pika ajaloo. Rae nimeline vald on eksisteerinud aastast 1866.

Uues omavalitsuses elaks ligi 14 000 elanikku. Kahe omavalitsuse eelarvete mehaanilise liitmise tulemusena oleks 2008. a ühiseelarve suuruseks ca 244 miljonit krooni.

Liituva valla haldusterritooriumi suuruseks kujuneks 307,1 km². Ühinenud vallas oleks kokku 42 küla ja 5 alevikku.

2008. aasta kevadel algatas Haljala vallavolikogu Vihula, Kadrina ja Haljala valdade ühinemisprotsessi, liitumisläbirääkimisi peavad Halliste, Abja vald ja Mõisaküla linn, Põdrala ja Helme vald ja Tõrva linn ning veel mitmed omavalitsusüksused üle Eesti, nende hulgas Harjumaal Saue vald on teinud ühinemisettepaneku Saue linnale.