Vallavanem Mart Võrklaev põhjendas edasikaebamist sellega, et kuigi kohtuotsus oli lõppjärelduselt küll õige, ei saa vald kohtu põhjendustega nõustuda. „Käsitlemata on jäetud riigikohtu lahend, et majanduslanguse ajal omavalitsustele eraldatava tulumaksuosa vähendamine võib olla takistuseks avalike ülesannete täitmisel,” selgitas vallavanem. „Kohus on selgitusteta öelnud, et rahaliste vahendite puudumine ei ole vabanduseks. Samas on see just nimelt oluliseks asjaoluks, miks ei ole võimalik lasteaiakohtasid piisavalt tagada.”

Pole vaid valla probleem

Erinevalt kohtust ei leia Rae vald, et lasteaiakohtade tagamine on üksnes omavalitsuse probleem, seetõttu soovibki vald edasikaebamisel osapoolena menetlusse kaasata ka riigi ehk haridus- ja teadusministeeriumi. Rae vallavanem leidis, et lasteaiakoha tagamine on just eeskätt riigi kohustus, kes on selle edasi delegeerinud omavalitsusele ja loonud selle täitmiseks rahastamissüsteemi.

Võrklaev rõhutas korduvalt, et vald ei ole keeldunud lasteaiakohtade tagamisest, vaid on andnud selgitused, miks ta ei ole võimeline looma lasteaiakohti oodatud ulatuses. Praegu ehitatakse 78-kohalist lasteaeda Lagedile ja 240-kohalist lasteaia juurdeehitust Peetris, kuhu uue aasta sügisel alustatakse veel ühe 180-kohalise lasteaia ehitust. Uue aasta algul alustatakse ka Jüri alevikku 240-kohalise lasteaia projekteerimist.

Tallinna halduskohtu esindaja kinnitas, et selle aasta jooksul on kohtusse jõudnud kokku kuus lasteaiakohtade teemalist kaebust, millest kolm on menetluses ja kolme osas on otsus tehtud, kuid need ei ole jõustunud. Viimaste seas on ka Timo Tintse juhtum. Eesti Päevalehele teadaolevalt on nimetatud juhtumitest veel kaks Rae valla vastu ja üks Kiili valla vastu.

Rae vallavanem rõhutas, et kohtusse esitatud kohustamiskaebus ei anna lapsevanemale tegelikkuses eeliseid ja neil ei teki sellega võimalust saada kohta lasteaias eelisjärjekorras. „Vald peab kohtlema kõiki võrdselt ja ei saa asuda kohtuotsuse alusel rikkuma teiste järjekorras olevate laste vanemate õiguseid,” ütles ta.Ministeeriumi kommentaarArusaamatu kaasamine

Haridusministeeriumi avalike suhete konsultandi Asso Ladva sõnul peab vastavalt seadusele lasteaiakoha oma haldusterritooriumil elavatele inimestele tagama kohalik omavalitsus. „Riik ei osale ka lasteaedade rahastamises, ainult lasteaia õpetajate täienduskoolituseks eraldab riik kohalikele omavalitsustele teatud summad,” selgitas ta. „Seepärast on Rae valla soov kaasata haridus- ja teadusministeerium riigi esindajana kohtuvaidlusse arusaamatu.”

Ladva ei soovinud vastata küsimusele, mida arvab ministeerium valla põhjendusest, et lasteaedade ehitamine ei jõua elanike arvu kasvule järele. „Küsimused on hinnangulised ja ministeeriumil ei ole õigust ega soovi anda hinnanguid ühe kohaliku omavalitsuse tegutsemise kohta,” ütles ta.