Lääne-Viru maavanem Marko Pomerants ja OÜ Grenfuli esindajad allkirjastasid eile kell 16.21 lepingu, millega läheb seni unikaalse kultuurikeskusena tuntud ja viimastel aastatel riigile kuulunud Rägavere mõis USA kodaniku Morgan Hammerbecki omandusse.

"Ma ehitan siia oma kodu," ütles varem New Yorgis, Chicagos ja Moskvas elanud Hammerbeck (29).

Venemaal aktsiaäriga tegelev mees väitis, et teda ei häiri müügileppe lisa, mille kohaselt avatakse mõisa ruumid vahetevahel avalikeks üritusteks.

"Minu privaatsust see ei riku," kinnitas Hammerbeck, kes on õppinud Chicago ja Moskva ülikoolides, valdab vabalt vene keelt ning on üles kasvatanud ja välja treeninud sadakond hobust.

Hammerbecki firma OÜ Grenful maksis riigimõisa eest 350 000 krooni ja lubas investeerida 3,5 miljonit. "Aasta pärast on mõis renoveeritud," kinnitas Hammerbeck.

Koos muinsuskaitsealuse mõisaga läksid ameeriklase kasutusse 50 eset mõisa kunsti- ja mööblikogust. Ülejäänud 250 muinsuskaitselise väärtusega eset jagati Rakvere muuseumi ja Sagadi mõisa vahel.

Ameeriklase ostetud stiilse mõisa siseõuel laiutab inetu nõukogudeaegne karpmaja, kus elab mõniteist inimest.

Hammerbeck lubas, et ei hakka maja elanikele avaldama mingit survet selleks, et nood tema eramõisa õuest minema koliksid ja koleda karbi lammutada lubaksid.