Virumaa Valitsus arutab oma teisipäevasel istungil, kas müüa maha kolm aastat riigi omanduses olnud Rägavere mõis. Lääne-Viru maasekretäri Tarmo Mikkali sõnul kavatsetakse mõis müüa eelläbirääkimistega pakkumise korras ja müügiprotsessi konkreetne korraldamine jääb maavanema ülesandeks.

Eelnõu kohaselt lähevad müüki ainult hooned, samas jääb kogu sisustus, sealhulgas mööbel ja kunstikollektsioon, edasi riigi omandusse.

Eesti riik ostis 17. sajandist pärineva Rägavere mõisa 1995. aasta juunis Vilde kolhoosi varasid hooldavalt Pajusti Varahoidjalt. 24 miljoni kroonise hinnaga müüki pandud mõis saadi kätte kõigest viie miljoni krooni eest. 909-ruutmeetrisele mõisahoonele lisaks said siis riigi omandiks ka kõrvalhooned. Mõisa peahoones on kokku 456 eset, paljud neist suure kunstiväärtusega.

Kolme aasta eest kavatsesid Lääne-Viru maavalitsus ja omavalitsused kasutada mõisa kultuuriürituste ja tseremooniate läbiviimise kohana. Paraku pole omavalitsused ega kultuuriavalikkus hiljem mõisa vastu huvi tundnud.

Avalikkuse kaasamiseks mõisa haldamisse loodi Rägavere fond, mille arve on tänaseks suletud. Arvel olnud enam kui 10 000 krooni kulutati mõisa elektriarve tasumiseks.

Riigi omanduses oleku ajal on Rägaverre paigaldatud ligi 100 000 krooni maksev alarmsüsteem ja tehtud väiksemaid remonditöid.

Rägavere mõisa mahamüümise plaane on teravalt kritiseerinud nii sisearhitekt Leila Pärtelpoeg kui ka Vilde kolhoosi kunagine juht Ilme Post.

“Riigi valduses pole Rägavere riiki teeninud, sest inimesed ei ole sinna sisse saanud,” leidis müügiplaani kritiseerides Rägavere sisekujundaja Pärtelpoeg, kelle arvates on mõisal puudunud korralik äriplaan ja haldaja. Pärtelpoeg pooldab mõisasse mööblimuuseumi rajamist.