REIN SIKK

Rakvere

Riigi omanduses oleva Rägavere mõisa müümine erakätesse võib seada hävimisohtu mõisa kunsti- ja mööblikogu, kinnitas sisearhitekt Leila Pärtelpoeg.

Mõisale sisekujunduse teinud Pärtelpoeg ei usu, et muinsuskaitse suudaks kaitsta eraomandusse minevaid Rägavere varasid. "Olen kindel, et muinsuskaitse ei hakka kohut käima mingi hobusekasvatajaga, kui selgub, et mööbel on rikutud," ütles ta.

Lääne-Viru ühisomavalitsus otsustas hiljuti loobuda Rägavere mõisa ülalpidamisest, sest selleks kulub üle 200 000 krooni aastas, peamiselt kütteks.

Pärtelpoja sõnul puudub Rägaverel korralik äriplaan ja haldaja. "Arusaam Eesti mööblikultuurist võidaks, kui Rägavere uksed oleksid lahti ja mõis töötaks muuseumina," kinnitas ta. "Mulle teeb meelehärmi mõne poleeritud laua rikkumine Lääne-Viru ärieliidi pidustuste käigus," lisas ta.

"Pirgu ja Mädapea pole Rägavere terviklikkuse kõrval midagi," on enamiku Eesti mõisate sisekujunduse autor Pärtelpoeg veendunud.

Kaks aastat vaikelu

Riik ostis 18. sajandist pärineva Rägavere mõisa 1995. aasta juunis viie miljoni krooni eest Vilde kolhoosi varasid hooldava Pajusti Varahoidja käest.

Riigi omaks saamise järel on suurim Rägaverre tehtud investeering turvasüsteemi paigaldamine ja tualettide remont.

Avalikkuse kaasamiseks mõisa haldamisse loodi Rägavere fond, mille arve on tänaseks suletud. Arvel olnud enam kui 10 000 krooni kulutati mõisa elektriarvete tasumiseks.

Tuleva aasta suveks on Lääne-Viru maavalitsuse kultuuritalitus kavandanud mõisasse Virumaa laulu- ja tantsupeo. See oleks kolme aasta jooksul esimene maakonna kultuurijuhtide korraldatud avalik üritus Rägaveres.

Mõis ei too sisse

Pomerants lausus, et riik peab endale selgeks tegema, mida ta soovib Rägaverest säilitada. "Valdade ja maakonna rahakoti najal kiratsemisel pole mõtet," ütles maavanem.

Novembris tegi maavanem kultuuriminister Jaak Allikule ettepaneku riigimõis maha müüa. Vastukirjas teatas Allik, et ei saa nõustuda Rägavere müügiga. Kultuuriminister pooldab mõisa ja kunstikogu andmist Kultuurkapitali käsutusse.

"Kultuurkapitalile võiksime hoone üle anda küll, aga ilma pealemaksmiseta on seda ka tulevikus võimatu majandada," ütles Pomerants.

Nii maavanem kui kultuuriminister on ühel meelel, et Rägavere mõisahoone seisund halveneb iga aastaga. Ministeerium, maavalitsus ja muinsuskaitsjad istuvad peagi Rägavere asjus nõupidamislaua taha.

q Maavanem Marko Pomerants on teinud kultuuriminister Jaak Allikule ettepaneku Rägavere mõis maha müüa, sest selle haldamiseks pole raha.

q Sisearhitekt Leila Pärtelpoja arvates tooks Rägavere mõisa eraomandusse minek kaasa kunsti- ja mööblikollektsiooni hävimise. REIN SIKK