Asja menetlemisel kantud võimalikud menetluskulud jättis kohus poolte endi kanda, teatas Tartu Maakohtu pressiesindaja.

Janar Kuus taotles oma hagis toonase Valga linnavolikogu liikme Priit Sibula kohustamist ümber lükkama andmed, mille kostja avaldas hageja kohta ETVs 26. jaanuari AK uudistesaates ning nõudis moraalse kahju hüvitamist 50 000 krooni ulatuses.

Oma jaanuarikuises sõnavõtus "Aktuaalses kaameras" väitis praegune Põlva maavanem Sibul muu hulgas, et "linnapea ainuõige otsus on vabastada see ametnik oma töökohustustest, sest inimene, kes varastab raha ja tunnistab seda, ei sobi linna asjadega tegelema". Ütlus käis toonase Valga linnasekretäri Janar Kuusi kohta, keda kahtlustati koostöös Ants Manglusega linna raha omastamises.

Kohtuasja materjalide tõenditest tulenevalt tuvastas kohus, et Kuus omastas fiktiivsete arvete väljamaksete tulemusel saadud (Valga linnavalitsuse poolt väljamakstud – toim.) raha ning on seda ka tunnistanud.

Seega luges kohus tõendatuks Sibula poolt avaldatud tõesuse, mistõttu jättis Kuusi nõude tõele mittevastavate andmete ümberlükkamisele kohustamiseks rahuldamata.

"Sibul on Kuusi kohta karistusõiguslikult süüdistava väite avaldamisega võtnud endale õigusemõistja rolli ning rikkunud sellega Kuusi süütuse presumptsiooni," seisab kirjas kohtuotsuses.

Kohus leidis, et Sibula poolt avaldatu on õigusvastane väljendusviisi (hageja süütuse presumptsiooni) rikkumise tõttu.

Kuusi nõude mittevaralise kahju hüvitamiseks 50 000 kr suuruses summas kuulub kohtuotsusega aga minimaalsele rahuldamisele.

Kohus ei pidanud põhjendatuks 50 000 kr suuruse hüvitise väljamõistmist. Kohtu seisukoht oli, et Kuus võis ja pidi arvestama võimalike negatiivsete tagajärgedega teo ilmsikstuleku korral, mistõttu Kuusil tekkida võiv mittevaraline kahju on sisuliselt olematu või äärmiselt väike.

Kohus arvestas ka asjaoluga, et Sibula avaldatuga kaasnenud Kuusi süütuse presumptsiooni riive on antud juhul minimaalne.

Otsusele saavad pooled esitada apellatsioonkaebuse Tartu ringkonnakohtule 30 päeva jooksul alates otsuse kättetoimetamisest.