19-aas­ta­ne Ali­sa Bay­got elab pe­re­ga Las­nam­äel ja käib Õismäe koo­lis, kus õpe­ta­tak­se vaim­se puu­de­ga lap­si. Siia­ni on ta saa­nud ko­ha­le lin­na in­vasõidu­ki­ga, tä­na­vu aga keel­dus Tal­lin­na linn tal­le se­da tee­nust osu­ta­mast põhjen­du­se­ga, et te­ma puue enam n-ö ei kva­li­fit­see­ru. Tei­sisõnu peaks ta nüüd ole­ma ju­ba pii­sa­valt ter­ve, et sõita ühissõidu­ki­ga.

Ali­sal on aga diag­noo­si­tud sügav vaim­ne puue ja li­saks nel­jan­da ast­me sko­lioos – kok­ku liit­puue. Ars­ti hin­nan­gul ei saa ta oma sei­sun­di tõttu 45 mi­nu­tit, mi­da nõuaks sõit lin­na tei­se ot­sa, ühissõidu­kis ei püsti seis­ta ega ka is­tu­da. Tüdru­ku ema Va­len­ti­na Bay­go­ti sõnul muu­tub Ali­sa pea­le­gi võõras­te ini­mes­te pil­ku­de all vä­ga äre­vaks ja te­ma ter­vi­seh­äi­re võib äge­ne­da.

„O­le­me saa­nud lin­nalt ju­ba kolm vas­tust, igas kir­jas tuuak­se uued põhjen­du­sed, miks keel­du­tak­se,” rää­kis Va­len­ti­na Bay­got, kes saa­tis esi­me­se aval­du­se ju­ba juu­nis.

Erinevad põhjendused

Esi­me­ses kir­jas vas­ta­ti tal­le, et „s­pet­sia­lis­ti­de koo­so­le­ku­l” ole­vat ot­sus­ta­tud, et ve­du saa­vad ai­nult ras­ke või süga­va lii­ku­mis­puu­de­ga või nä­ge­mis­puu­de­ga lap­sed. Tei­ses kir­jas kir­ju­tas Las­nam­äe lin­nao­sa sot­siaal­hoo­le­kan­de osa­kon­na ju­ha­ta­ja Tau­no Pru­li pe­re­le, et Ali­sa ole­vat lin­na väi­ke­bus­sis hoo­pis ise teis­te­le las­te­le oht­lik, ja soo­vi­tas pi­gem te­ma hai­gust ra­vi­da. Ome­ti on Ali­sa sõit­nud sel­les bus­sis koos sa­ma­de las­te­ga ju­ba aas­taid.

Kol­man­das kir­jas vas­ta­tak­se, et ku­na ema, kes saab lap­se hool­du­se eest 400 kroo­ni kuus, ei käi tööl, peab ta ise last sõidu­ta­ma. „Ma lä­hen ja an­nan sel­le 400 kroo­ni Tau­no Pru­li­le ja ütlen, et ta ise kor­ral­daks sel­le eest trans­por­di,” sõnas pet­tu­nud Va­len­ti­na Bay­got, kel­le­le en­da­le on sa­mu­ti mää­ra­tud püsiv töövõime­tus.

Ka Dow­ni sünd­roo­mi­ga 18-aas­ta­ne Svet­la­na jäi ema Ol­ga So­kol­ni­ko­va sõnul lin­na veo­tee­nu­sest il­ma. Seetõttu ei saa Svet­la­na enam käia Män­ni­ku noor­te­kes­ku­ses, mis an­naks tal­le et­te­val­mis­tu­se tu­le­vi­kus töö­le mi­ne­kuks. „Ta ei saa üksi ühist­rans­por­dis hak­ka­ma,” kur­tis ema, kes peab ise sa­mal ajal tööl käi­ma.

Õism­äe koo­li di­rek­to­ri Ga­li­na Jürman­ni sõnul puu­du­tab prob­leem vä­ga suurt osa nen­de koo­li kas­van­di­kest. „T­rans­por­di­tee­nust saab see aas­ta kaks kor­da vä­hem lap­si,” nen­tis ta.

Abilinnapea ei kommenteeri

•• Tallinna 2009. aasta eelarves oli puuetega isikute veoks eraldatud 14 miljonit krooni (laste osa ei saa eraldi esile tuua, sest ringidel sõidavad koos nii lapsed kui ka täiskasvanud, vastavalt marsruudile).

•• Juunis vähendas linnavalitsus seda 900 000 krooni võrra.

•• Küsimusele, kas praegu ei rikuta osa laste õigust koolis käia, vastas sotsiaal- ja tervishoiuameti peaspetsialist Malle Ojamaa: „Tallinna linnas on kõik liikumispuudega ja pimedad lapsed, kes seda vajavad, kindlustatud transpordi või isikliku abistaja teenusega.”

•• Ojamaa sõnul ei ole vaimupuue ning Downi sündroom takistuseks linna ühistransporditeenuse kasutamisel.

•• Ka sotsiaal- ja tervishoiuameti hoolekandeosakonna juhataja Uku Torjus ei vastanud küsimusele, väites, et iga juhtumit tuleb vaadelda eraldi.

•• Tallinna sotsiaalküsimuste eest vastutav abilinnapea Merike Martinson ei leidnud aga valimiste eel üldse võimalust rasket teemat kommenteerida.