Hermann Simmile mõistetav maksimaalne karistus oleks Eesti seaduste kohaselt olnud 15-aastane vanglakaristus, kuid kokkuleppemenetluses piirdus kohus 12 ja poole aastaga.

„Arvestades kogu asja keerukust, arvan ma, et tegu on ratsionaalse otsusega,“ ütles Jaanus Rahumägi Päevaleht Online’ile.

„Mulle teadaolevalt on Eesti riigil piisavalt tõendeid, et Hermann Simm süüdi mõista ka täismenetluses, aga tegu on delikaatne asjaga, mis ei puuduta üksnes Eestit, vaid ka meie välispartnereid,“ sõnas Rahumägi ja lisas, et kokkuleppemenetlusega jäi karistus küll mõne aasta võrra lühemaks, kuid see-eest jäid delikaatsed andmed varjatuks. Täismenetluse korral olnuks asjaga seotud rohkem inimesi, kes oleksid pidanud oma tööülesannete tõttu tundlikele andmetelele ligi pääsema.

Hermann Simmi karistus lühenes kahe ja poole aasta võrra, ent Jaanus Rahumägi sõnul pole see tähtis. „Herman Simmi vanust (Simm on 61-aastane, toim.) arvestades ma sellele paarile aastale tähelepanu ei pööraks,“ lisas Rahumägi.

Harju Maakohus tunnistas täna endise kõrge riigiametniku Hermann Simmi süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning mõistis talle liitkaristuseks 12 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistuse.
Ka mõisteti Simmilt välja EV Kaitseministeeriumi esitatud tsiviilhagi kuriteoga tekitatud kahju ehk 20 155 000 krooni.

Kohtuasja arutati kinnisel istungil ja kokkuleppemenetluses.