Turu-Uuringute AS poolt läbi viidud regulaarsest institutsioonide usaldusväärsuse uuringust selgus, et kõige vähem usaldasid Eesti 15-74-aastased elanikud vaatlusaluste institutsioonide seast poliitilisi institutsioone.

Erakondi usaldas juunis 21%, Riigikogu 33%, valitsust 36% ning peaministrit samuti 36% eestimaalastest.

Võrreldes eelmise kvartaliga on 2009. aasta II. kvartalis langenud elanike usaldus valitsuse ja Riigikogu vastu (6% võrra) ning peaministri ja õiguskantsleri vastu (4% võrra).

Poliitikute usaldusvääruse langus on tõenäoliselt tingitud kärpevajadusest tingitud ebapopulaarsetest otsustest nagu näiteks käibemaksu tõus 1. juulil.

Samas avaldab usalduse langusele kindlasti mõju ka uue töölepinguseaduse vastuvõtmine (hoolimata ametiühingute protestist), millega kardetakse kaasnevat koondamislainet.

Jätkuvalt on mitte-eestlaste hinnang poliitiliste institutsioonide usaldusväärsusele tunduvalt madalam kui eestlaste oma. Vaid erakondi usaldavad mitte-eestlased eestlastega võrreldes enam.

Juunis usaldas Riigikogu 37% eestlastest ning 24% mitte-eestlastest, valitsust 44% eestlastest ning 17% mitte-eestlastest, peaministrit 46% eestlastest ning 14% mitte-eestlastest, erakondi aga 17% eestlastest ning 30% mitte-eestlastest.

Küsitlused on näidanud, et mitte-eestlaste seas on toetus kõrgeim Keskerakonnale, eestlaste seas on nelja suurema erakonna toetajaid pea võrdselt (teiste erakondadega võrreldes veidi arvukamalt on toetajaid Reformierakonnal).

Maikuus oli tavapärasest kõrgem elanike usaldus kohalike omavalitsuse vastu. Kohalike omavalitsuste usaldusreitingu kasv mais võis olla tingitud nii mõttetalgutest (sageli kohaliku omavalitsuse ruumides ning kohalike ametnike poolt läbi viidud üritus) kui toetusest kohalikele omavalitustele olukorras, kus tulumaksu laekumise vähenemise tõttu on ohtu sattunud kohalike omavalitsuste tulubaas.

Eelmisel kuul usaldati kõige enam päästeametit, mida usaldas täielikult/pigem usaldas 93 protsenti eestimaalastest.

Ka varasematel kuudel on Päästeamet püsinud usaldusreitingute (hinnangu „täiesti usaldan“ või „pigem usaldan“ andnud vastajate osakaal koguvalimist) alusel moodustatud pingerea tipus.

Kõrge oli elanike usaldus juunis ka piirivalve (täiesti/pigem usaldab 86%), politsei (80%), kaitseväe (79%), maksu- ja tolliameti (77%) ning Eesti panga (75%) vastu.

Valimi moodustavad eestimaalased vanuses 15-74, Uurimisaluseid institutsioone on 23.

Kasutatud küsimus: Mil määral Te usaldate järgmisi institutsioone? Vastusevariandid : täiesti usaldan/pigem usaldan/pigem ei usalda/üldse ei usalda/raske öelda.