Kolm korda järjest riigikogus olnud ja vahepeal ka põllumajandusministri ametit pidanud Tammsaar kinnitas eile, et töötuks ta jääda ei karda. “Mul on bussijuhipaberid olemas. Võin kas või homme laevale minna ja Helsingis bussijuhiks hakata. Palk on sama mis riigikogus ja kui bussifirma omanikud välja arvata, siis ei pea ma kellelegi oma tegudest aru andma,” naljatas Tammsaar. Ainus häda olevat see, et tööajal tuleb kaine olla.


Tõsiselt rääkides ei välistanud Tammsaar ka põllumajandussektorisse naasmist. Kuid seakasvatamisega mees end taas siduma ei kipu. “Ausalt öeldes olen ma hetkel avatud kõikidele headele pakkumistele,” lisas kaheksanda, üheksanda ja ka eelmise ehk kümnenda parlamendi koosseisu kuulunud Tammsaar. Nendel valimistel kogus Tammsaar Rapla- ja Harjumaal 941 häält.

Kuus kuud mureta

Kunagine kultuuriminister, kaheksanda ja eelmise riigikogu koosseisu liige Jaak Allik lubas  mõelda, millega ta soovib tegelema hakata. 510 häält kogunud Allik on Ugala teatri nõukogu liige. Lisaks on ta parlamendiliikme töö kõrvalt tegelenud ka lavastamise ja teatrikriitikaga. “Mul on tegelikult kuus kuud aega mõelda ja otsustada,” lisas Allik. Mandaadita jäänud riigikogulased saavad pärast volituste lõppemist kuus kuud parlamendiliikme palka.

Rahvaliidu ridades parlamenti kandideerinud ja 292 häält saanud Toomas Alatalu sõnul on temal juba töökoht olemas. “Olen kogu aeg õppejõuna tegelenud ja kirjutanud. Nüüd võtan hetkeks aja maha ja lähen reisima,” lisas Alatalu. Lähiajal plaanib Alatalu külastada oma elus sajandat riiki, Mauritiust. Kodumaale naasmise järel kirjutab ta valmis raamatu Eesti poliitikast aastal 2007 ja jätkab tudengite õpetamist Euroülikoolis.

Ainsa “äraostmatuna” riigikogu ukse taha jäänud Indrek Raudne kinnitas, et ka temal on juba uus töökoht olemas. “Täpselt ei taha veel avalikustada, aga ütleme, et olen juba täna otsaga ettevõtluses,” lisas Raudne.

Praegustest ministritest ei osutunud parlamenti valituks kultuuriminister Raivo Palmaru, keskkonnaminister Rein Randver, regionaalminister Jaan Õunapuu ja rahandusminister Aivar Sõerd, kes peavad samuti asuma uut töökohta otsima.