Valimisliidu Koduvald Pihtla liikmena võimule pääsenud Saar ütles, et otsus Rahvaliidust välja astuda sai otseselt ajendatud eilsest Rahvaliidu kongressist, kus laideti maha sotsidega liitumine.

„Terves Eesti ühiskonnas on praegu tendents, et on konflikt vana ja uue poliitilise kultuuri vahel. Seda näitab nii Ühtse Eesti projekt kui Indrek Tarandi valimine europarlamenti. Paarkümmend aastat poliitikat teinud tegelased ja erakonnad, kes seda jätkata püüavad, ja Rahvaliit püüab seda jätkata, ei ole tegelikult jätkusuutlikud ega tulevikku suunatud,“ lisas ta.

„Sotsidega ühinemist ajanud nooremate Rahvaliidu meeste ning sotside juhtkonna poliitiline kultuur tundub olevat tulevikku suunatud. Kuigi ma olen ise suhteliselt vana mees, pooldan uut ja edasiviivat suhtumist,“ rääkis Saar.

Seda, et tema parteivahetus Pihtla vallas mingisugust võimuvõitluse ägenemist kaasa tooks, Saar ei usu. „Meie vallas on kaks valimisliitu ja ühel parteil kaks kohta, kuid see ei ole määrav,“ jätkas ta.

„Pihtlas ning paljudes teistes Saaremaa valdades sai juba sügisestel kohalikel valimistel parteide poliitiline kultuur tugeva hoobi. Nii kandideerijad kui valijad valisid erakondade asemel valimisliidud. Eks see oligi hinnang erakondade poliitilisele kultuurile,“ ütles Saar.

Rahvaliidu Saaremaa maakonnaühenduse esimees Aarne Lember teatas täna samuti parteist lahkumiseks ning siirdumisest sotsiaaldemokraatide ridadesse.

Tema andmetel on Saaremaal üle kolmesaja rahvaliitlase. „Nende meelsus on nii ja naa. Ilmselt paljud neist lahkuvad Rahvaliidust, kuid seda ei oska prognoosida, paljud astuvad sotsiaaldemokraatlikku erakonda,“ lisas ta.

Lember nentis, et mitmetel viimase aja valimistel ei ole Rahvaliitu edu saatnud ning tal ei ole enam usku, et partei suudab jätkata kui praeguseks pole veel isegi teada, kes on uued erakonna liidrid.

Lisaks Saarele ja Lemberile teatas Rahvaliidust lahkumisest ning sotside ridadesse siirdumisest ka Kihelkonna vallavanem Raimu Aardam ning Mustjala vallavanem Kalle Kolter. Lisaks neile andis täna avalduse parteist lahkumiseks veel kuus rahvaliitlast.

Eelmisel aastal toimunud kohalikel valimistel ei seatud Saaremaal üles mitte ühtegi Rahvaliidu valimisnimekirja. Kõik rahvaliitlastest vallavanemad said ametisse valimisliitude kaudu.