Erakordsetest sündmustest Rahvaliidus paistavad ka sotsid olevat väga hästi informeeritud, kuna esmaspäeval on kavas nendegi partei juhatuse koosolek. Eesti Päevalehele on viidatud, et viimasel ajal on sotside ja Rahvaliidu juhtkonna läbikäimine just erakondade liitmise teema tõttu olnud ebatavaliselt tihe.

Nagu võiski arvata, eitas Rahvaliidu juht Karel Rüütli eile igasuguseid sotsidega ühinemise plaane. Rüütli sõnul pole neil enne järgmise aasta parlamendivalimisi plaanis ühegi erakonnaga liituda ja valimisvõitlusesse minnakse iseseisva parteina. „Arvestades seda, millist poliitikat tänane valitsus tööpuuduse vähendamiseks teeb, annab see kõikidele opositsioonierakondadele võimaluse teha riigikogu valimistel korralik tulemus,” selgitas Rüütli.

Kuid erakonna kauaaegne liige ja endine põllumajandusminister Tiit Tammsaar ennustas muud. Esmaspäeval toimuv Rahvaliidu volikogu saab ülevaate sügisel sotsidega ühinemise võimaluste väljaselgitamiseks loodud delegatsiooni kohtumistest teise poolega. Kuigi ametlikus volikogu päevakorras ühinemisteemat pole, on päevakorda lisatud punkt „olukorrast riigis”.

Tammsaare andmetel on selle punkti raames võimalik ka ühinemisest rääkida. „Praegu oleks õige aeg luua üks tugev erakond. Nii nagu tekib inimestel tüdimus vanadest autodest ja mantlitest, nii tüdinevad inimesed ka vanadest erakondadest. Seepärast oleks tarvis värskust,” lisas ta.

Tammsaar ise on ametlikult Rahvaliidu liige, kuid näiteks mullu sügisel toimunud kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kandideeris ta juba sotside nimekirjas Rapla vallas esinumbrina.

Saar: rahvaliitlased on tublid

Sotsiaaldemokraatide juht Jüri Pihl väitis, et ta ei pruugi olla sotside ja Rahvaliidu lähenemist puudutavate viimaste uudistega väga kursis, ning palus küsimused esitada eelmisel aastal tema parteis Rahvaliidu ja rohelistega läbirääkimisteks loodud delegatsiooni juhile Indrek Saarele. Sotsidest läbirääkijate rühm loodi „sotsiaaldemokraatliku maailmavaate kandepinna laiendamiseks”, mis rahvakeeli tähendab Rahvaliidu ja roheliste „katsumist” sotsidega liitumise kõlblikkuse selgitamiseks.

Samal ajal kinnitas Pihl, et esmaspäeval on tõesti plaanis maha pidada ka sotside juhatuse koosolek. „Koosolek on plaanis, aga seal küll midagi [erakondade ühinemise teemalist] päevakorras ei ole,” väitis ta eile.

Kuulnud Eesti Päevalehelt, et Rahvaliidu ridades põleb soov sotsidega liituda aina tugevama leegiga, ütles Indrek Saar, et tal on seda suur rõõm kuulda. „Meie delegatsioonid on sügisest peale kohtunud. Eesmärgiks pole olnud ühinemine, vaid võimalikult paljude koostöökohtade leidmine. Kui aga muidugi selle tulemuseks on ühinemine, siis oleks see väga hea märk,” märkis Saar rahulolevalt.

Ehk on märgiks, et sotsid ootavad esmaspäeval Rahvaliidult tähtsat sõnumit, seegi, et Saar kiitis suurte sõnadega paljusid rahvaliitlasi. „Rahvaliidus on palju tublisid inimesi. Kui nendega saaks koostööd teha, siis oleks selle üle väga hea meel,” rääkis ta ja lisas, et sotsidel ja Rahvaliidul on valdkondi, kus parteide mõt-ted kattuvad. Näiteks regionaalpoliitika ja haldusreform.

Samal ajal väitis Saar, et  konkreetsete päevadega seotud uudistest ei tea tema midagi.

Piirkonnad võetakse üle?

•• Kuna Rahvaliidu täpsem sotside poole liikuma hakkamise kava avalikustatakse erakonna esmaspäevasel volikogul, siis olid paljude tipptegijate suud eile suletud. Kuid Eesti Päevalehele teadaolevalt võidakse välja kuulutada eriti nutikas sotsidega liitumise tee.

•• Selle põhjuseks on sotsiaaldemokraatide vastuseis Rahvaliidu formaalse struktuuri liitmisele, mida tuleks teha siis, kui erakonnad ametlikult ühineksid. Pigem võidakse välja kuulutada Rahvaliidu seni veel tegutsevate kõige magusamate piirkondade liikmete astumine sotside ridadesse. Informeeritud allikad räägivad, et sellise plaani eestvedajad on Rahvaliidus eelkõige Tartu, Rapla ja Saare piirkond.

•• Mõnede allikate järgi on õigus-asjatundjatel juba palutud kahe organisatsiooni ühteheitmise eri võimaluste juriidilised plussid ja miinused paberile panna. Sellest erakondade lähenemiseks kõige kiiremat teed pakkuva õigusliku analüüsi koostamisest on väidetavalt teadlikud nii sotside kui ka Rahvaliidu tippjuhid.