Rahvaliidule 2007. aastal antud 39 206 valija häälest on praeguseks alles umbes 11 000 häält, kui sedagi. Seda jääb aga riigikokku pääsemiseks ning kuue koha saamiseks enam kui väheseks.

2007. aastal võttis valimistest osa 555 463 inimest, hääletamas käis 61,9% valijatest. Valimiskünnise suurusjärk oli ca 28 000 häält. Kui Rahvaliit ei leia valimisteni jäänud kuude jooksul oma ridadesse nimesid, kellele valijad annaksid kümneid tuhandeid hääli, on suvine erakonna esimehe vahetus olnud asjatu energia kulutamine.

Rahvaliidu uus juht Juhan Aare rääkis mõni nädal tagasi, et erakonnale oleks ülioluline endise vabariigi presidendi ja praeguse erakonna auesimehe Arnold Rüütli ja tema abikaasa Ingrid Rüütli kandideerimine. Ekspresident aga välistas telefoniusutluses selle.

Eesti Päevalehel ei õnnestunud eile väidetavalt Inglismaal viibivat Aaret tabada.

Möödunud valimistel tõi Rahvaliidule 100 ja rohkem häält 77 kandideerinut. Kõige rohkem ehk 2855 häält kogus Villu Reiljan, kelle taaskandideerimine on ebatõenäoline. Kuigi Rahvaliidust on Reiljan seoses kriminaalkorras süüdimõistmisega välja astunud, oleks tal siiski erakonna nimekirjas kandideerimine võimalik. Kümme üle saja hääle toonud inimest on Rahvaliidust välja astunud ja on praegu parteitud, 13 on astunud sotside leeri, mõned on parteist välja astumas ja sotside või Keskerakonnaga liitumas, mõned inimesed on juba liitunud Reformierakonnaga – näiteks Tarmo Mänd (möödunud riigikogu valimistel 763 häält) ja Aivar Sõerd (223) või Keskerakonnaga – Ülle Luht (337), Peeter Mardna (159).

Võib paremini minna

Kindlaid kandideerijaid võib hääli toonud inimeste hulgas olla umbes 25, neist nimekaimad on Janno Reiljan (1143 häält), Mai Treial (922), Ester Tuiksoo (1722) ja Karin Jaanson. Kui Jaanson kogus möödunud riigikogu valimistel vaid 117 häält, siis märtsis võib tal pisut paremini minna – Tartu abilinnapeana on ta tuntum kui varem ja ehk saab mõnisada häält lisaks. Samal ajal Jaansonil endal riigikogu ambitsioon puudub, kuid ehk õnnestub teda meelitada peibutuspardiks.

Sotsid said endale häälemagnetid 

•• Kuigi Rahvaliidu ja sotside ühinemiskõnelused vormiliselt ebaõnnestusid ja kaks erakonda ühte ei heitnud, leiavad paljud poliitikud, et kaudselt ühinemine siiski õnnestus.

•• Nimelt läksid sotsidesse valdavalt üle Rahvaliidu häältevõtjad ja ajud, kellel hulgas on mitu endist ministrit: Jaanus Marrandi (möödunud riigikogu valimistel Järva- ja Viljandimaal 1108 häält), Jaak Allik (510 häält), Tiit Tammsaar (Harju- ja Raplamaal 940 häält), Jaan Õunapuu (Jõgeva- ja Tartumaal 1739 häält), Rein Randver (1576 häält). Aga ka maavanemaid – taas Jaan Õunapuu ja Jüri Saar.

•• Sotsidega on liitunud ka 1041 häält kogunud Mati Kepp, 968 häält toonud Raimu Aardam, 701 häält toonud Kajar Lember, 558 häält kogunud Karel Rüütli, 467 häält toonud Arno Rossman, 292 häälega Toomas Alatalu, 132 häält kogunud Ene Tomberg, 115 häält toonud Vello Teor.