Selle plaaniga pole Reformierakond üheselt nõus. Rahanduskomisjoni reformierakondlasest esimees Andres Lipstok ütles, et tema erakond pole nõus reservi näiteks kellegi palga tõstmiseks kulutama. Lipstok möönis samas, et reservi kasutamise korda tuleb muuta ja selline eelnõu on ka valmimas.

Reserv peab jääma

“Reservi on aastatega tõesti palju kogunenud, kuid selle kasutamist pole reguleeritud,” märkis Lipstok. “Seda raha võib mõistlikul moel osaliselt kasutada, kuid igal riigil, ka kõige rikkamal peab selline reserv eriolukordade jaoks olema.”

Stabiliseerimisreservis on kolm-neli miljardit krooni.

Valitsuskriisi lahenemise suhtes on Tiit Tammsaar aga optimistlik. Paari päeva jooksul esitab Rahvaliit partnereile nimekirja oma soovidest.

“Kuni neljapäevani, mil Juhan Parts on Saksamaalt ja Itaaliast tagasi, arutavad kõik eelkõige omavahel ja saavad siis näidata oma tahet,” ütles riigikogu Res Publica fraktsiooni esimees Siim-Valmar Kiisler.

Kiisler tõdes, et vettpidavaid garantiisid Rahvaliidu osas pole. “Aga ootame Rahvaliidu lõpliku sõna ära,” lisas ta.

Minister Tammsaare sõnul ei tagane Rahvaliit nõudmisest jätta põllumajanduse otsetoetused eelarves kavandatud 214 miljonile kroonile, mitte neid poole võrra langetada.

Kui tulumaksureform lükatakse edasi, nagu Reformierakond ja Res Publica laupäevase erakondade esimeeste kokkusaamisel pakkusid, siis vanemahüvitise osas on Rahvaliit vastutasuks nõus senise variandi ehk kolme keskmise palga ülempiiriga leppima.

Opositsioonierakond Mõõdukad loodab aga, et tänu valitsuskriisile tõuseb tulevast aastast esimese lapse toetus 150 kroonilt 300 kroonile. “Siis lõpeb see esimese ja teiste laste vahel vahetegemine,” ütles Mõõdukate fraktsiooni aseesimees Eiki Nestor.

Valmis kokku leppima

Esimese lapse toetuse tõstmine on ka Rahvaliidu üks soov, mida Reformierakond on Andres Lipstoki sõnul nõus toetama, kui see on koalitsiooni püsimise hind.

Isamaaliidu peasekretäri Tarmo Looduse sõnul Isamaaliit, kellega peaminister kriisi puhkedes mitteametlikke läbirääkimisi pidas, ootab ja vaatab, mis edasi saab ning kellegagi ametlikke läbirääkimisi ei pea.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles eile erakonna infosekretäri Evelin Sepa suu läbi, et aasta pärast vaevalt sama valitsus Eesti elu korraldab.

Savisaar oli veendunud, et reformi ei tulegi. “On selge, et pärast sellist otsustavat pööret pole enam ühtegi inimest, kes usuks, et see valitsus võiks tulumaksureformi kavandatud kujul ellu viia. 26- protsendine tulumaks jääb, kuni see ükskord asendatakse astmelise tulumaksuga,” ütles ta.