„Kuna koalitsioon ei ole eelarve menetluses arendanud opositsiooniga sisulist dialoogi, võib tänane istung kujuneda selle koosseisu pikimaks,” ütles riigikogu rahanduskomisjoni aseesimees ja Rahvaliidu fraktsiooni liige Tarmo Mänd Rahvaliidu pressiesindaja teatel. „See on võimalus avalikkusele näidata meie rahulolematust.”

Rahvaliidu hinnangul on tekkinud olukorras süüdi valitsus. „Ennaktempos vastu võetud aktsiisid on tekitanud tohutu inflatsiooni tõusu ja seeläbi ka majanduslanguse,” märkis Mänd.

Lisaeelarves kärped tehakse riigi arengu ja ka inimese heaolu arvelt. „3,2 miljardilisest kärpest 2,2 miljardit moodustavad eraldised ja toetused, mis ongi kõik inimestele, kohalikele omavalitsustele ja organisatsioonidele suunatud. Üle 800 miljoni korjatakse ära investeeringuid, mis on arengu piduriks majanduslanguse tingimustes,” sõnas Mänd.

„Seega ei pea paika valitsuse väited, et kärped on tehtud valitsemise kulude arvelt, see moodustab vaid 177 miljonit.”

„Ajaloolise ülejäägiga eelarve joovastusest tekkinud pohmelus kestab. On täiesti arusaamatu, millele valitsus loodab,” rääkis Mänd. „Peaminister väitis täna infotunnis, et majanduskasvu languse tasakaalustab inflatsioon.

See tähendab seda, et valitsus rõõmustab inflatsiooni üle ehk tänane valitsus püsib tänu inflatsioonile. Maailmas valitsused kukuvad selle pärast ja kukub ka tänane valitsus.”

Rahvaliidu fraktsioon esitas riigikogule täna 49 parandusettepanekut täiskogule otsustamiseks, millega püütakse suunata tagasi riigi arengule ja inimeste heaolule suunatud summad.