“Elagu Eesti, elagu Rahvarinne!” skandeeris üleeile Eesti suurima massiliikumise eestvedaja Heinz Valk eilsel linnahallis toimunud kongressil, millega tähistati kahekümne aasta möödumist Rahvarinde loomisest. Umbes 350 kokkutulnut meenutasid möödunud aega nii kõnede kui ka lauludega.

Valdavalt vanemapoolsete osalejatega üritusel meenutati hardusega tollaste rahvarindlaste tegevust ja kodanikuliikumisega kaasnenud sündmusi.

Kohaletulnutele pidas kõne ka omaaegne rahvaliikumise juht, Tallinna linnapea Edgar Savisaar, kes kinnitas, et Rahvarinnet mustavad kodanikud on kõigest kibestunud indiviidid, kes vajuvad peagi unustusse. “Sellised inimesed jäid tollal vabadusvõitlusest kõrvale ja on nüüd sellepärast pahased,” rääkis linnapea.

Kongressil esines segakoor Noorus, kes pani isamaaliste lauludega kokkutulnutel jala tatsuma ja tõi laulugi suule. “Kui Kungla rahvas kuldsel a‘al kord istus maha sööma, siis Vanemuine murumaal lõi kandlelugu lööma,” müristasid endised rahvarindlased pärast Savisaare kõnet, kui järg koorini jõudis.

Tasub koguda mälestusi

Sõna võttis ka Tallinna ülikooli lektor Rein Veidemann, kes võrd­les Rahvarinde manifesti Mar­tin Luther Kingi kuulsa kõ­nega, kus reformimeelne mees vabamast maailmast unistas. “Rahvarinde unistus oli täpselt samasugune,” tunnistas Veidemann.

Enn Eesmaa pani muu hulgas südamele koguda Rahvarinnet meenutavaid esemeid ja dokumente. “Loodame, et tulevikus kerkib Eestisse ka Rahvarinde muuseum,” lisas ta.