Eile riigikogu liikmeks vannutatud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liikme Jaak Madi-
soni kohta koostati eile ka väärteomenetlus. Vastne saadik omastas Tallinki laeval töötades nutitelefoni ja müüs selle internetis maha. Politsei ja piirivalveameti kommunikatsioonijuht Tuuli Härson kinnitas, et politsei koostas tõepoolest Madison kohta otsuse omastamise väärteoasjas. Madison võttis vastu laevast leitud mobiiltelefoni iPhone, kuid ei andnud seda ettevõttele üle, vaid pani 24. oktoobril internetiportaali müüki. „Politsei määras noormehele karistuseks rahatrahvi summas sada eurot. Mobiiltelefon tagastatakse laevaettevõttele,” ütles Härson.

Riigikogulane Jaak Madison poseeris eile esimesel tööpäeval fotograafile. Immuniteedi ära-võtmine kriminaalasja korras polnud tema jaoks õnneks enam päevakorras.

Madison töötas laeva Baltic Queen infolauas ja lahkus omal soovil mullu augustis. Vahetult enne seda võttis ta endale telefoni, mis toodi laeva infolauda. Tallinki sisekorra järgi oleks ta tegelikult pidanud selle registreerima kaotatud ja leitud asjana ning saatma Helsingisse, kus on leitud asjade kontor. Madison müüs aga telefoni Facebooki kaudu maha.

Telefoni ostnud inimese ülekuulamisel selgus, et ta soetas selle Madisonilt.

Telefoni kaotanud inimene tegi aga politseisse avalduse ja positsioneerimise kaudu leiti üles inimene, kellele telefon müüdi. Telefoni ostnud inimese ülekuulamisel selgus, et ta soetas selle Madisonilt. Kui Eesti Päevaleht Madisonilt juhtumi kohta märtsi alguses uuris (vt kõrvallugu), vastas ta, et mingit telefoniga seotud menetlust pole olnud. Eile, kui selgus, et kõnealuses asjas on otsus tehtud, palusime tal seda teemat uuesti selgitada. Madison keeldus kommentaarist.

Rahaline piir tõusis

Juhtumil on aga veel üks huvitav nüanss. Madisonil omamoodi vedas, sest võõra telefoni omastamise uurimist alustas politsei tegelikult kriminaalmenetluse korras. Nii võinuks noore poliitiku riigikoguelu alata immuniteedi võtmisega. Selle aasta alguses jõustunud karistusseadustiku muudatustega tõsteti aga varavastaste väärtegude ja kuritegude vaheline rahaline piir 64 eurolt 200 eurole. Selle tulemusena oli politsei sunnitud juba alustatud kriminaalmenetluse lõpetama ja alustama uue väärteomenetluse.

Kolm küsimust Jaak Madisonile
Kas kaotatud asjad jõudsid Tallinki laeval teieni? Kogu leiukaup tuli infosse, meie sorteerisime ümber. Kõik väärtuslikumad esemed hoidsime kuu aega laevas, et kui inimene võtab ühendust, siis saab tagasi. Kui telefon ei olnud lukus, siis helistasime tuttavatele, et nad saaksid edasi öelda. Kui telefon on täiesti lukus ja kuu aja jooksul pole inimene ennast näole andnud, siis see hävitatakse. Selle konkreetse juhtumi puhul polnud kellelgi pretensioone? Ei, mitte mingeid. Mingit menetlust kui sellist ei ole minu teada kunagi olnud. Või mingeid pretensioone... Mulle tundub, et see on fabritseeritud laim. See kindlasti ei ole teema. Teil on mõistlik isegi küsida politseist, kas mu kohta on mingisugust kriminaalasja algatatud. Mäletate, mis telefoniga tegu oli? Oh, ei mäleta, mingisugune vana nutikas oli. Aga see oli nii ammu. Ma pole ligi aasta aega laeval olnud ja see on ju mingi poolteist aastat vana juhtum.
Jaga
Kommentaarid