Avatseremoonia algab kell 23.00. Alates kella 22 on rahvas oodatud Vabaduse väljakule, kus ülesseatud ekraanidele näidatakse kaadreid Vabadussõjast ning kuvatakse kõigi langenute nimed, teatas kaitseministeerium.

Tund aega hiljem, kell 23 peab president Toomas Hendrik Ilves kõne ja toimub oikumeeniline samba pühitsemise tseremoonia, millel osalevad kõikide konfessioonide esindajad. Pärast seda algab ligi tunniajane kontsertetendus, mis põhineb Urmas Sisaski oratooriumil “Pro Patria”.

Viieosalise oratooriumi käigus jutustatakse lugu alates esimeste eestlaste saabumisest Läänemere kallastele, räägitakse nende muistsetest võitlusest ning langenud kangelastest.

Tseremoonia käigus ühendatakse Vabadussõja võidusamba jalamil kaks võidutuld, mis on varem läidetud Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris ja Jõgevamaal Kassinurme linnuses.

Vahetult enne keskööd asetavad president, riigikogu esimees, peaminister, kaitseväe juhataja, diplomaatilise korpuse vanem, Tallinna linnapea ja Vabadusvõitlejate liidu esimees pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile. Kaitseväe juhataja saadab võidutule teele võidupüha paraadi toimumiskohta Jõgevale.

Täpselt südaööl, võidupüha esimestel minutitel süttib monumendi valgustus ning Vabadussõja võidusammas avatakse ametlikult.

Avatseremoonial ettekandele tuleva oratoorium „Pro Patria“ solistideks on Soome rahvusooperi mezzosopran Merle Silmato ja rahvusooper Estonai bariton Jassi Zahharov. Ühendkooris osalevad Estonia Seltsi segakoor, kammerkoor A.LeCoq, Pärnu kammerkoor, Vanalinna segakoor ja Revalia kammermeeskoor.

Eesti Kaitseväe orkestrit juhatab dirigent kolonelleitnant Peeter Saan. Avatseremoonia lavastuse autor on Margus Kasterpalu.

Täna alustatakse lavatehnika paigaldamist

Vabadussõja võidusamba ristiosa jääb riidega kaetuks kuni avatseremoonia alguseni. Laupäeval, 20. juunil alustatakse monumenti ümbritsevate tellingute demonteerimist ning ürituse korraldamiseks vajaliku lavatehnika ülesseadmist.

Monumendi avatseremoonia ajaks on Vabaduse väljak suures osas avatud, pooleliolevad ehitusobjektid piiratakse aiaga. Vabaduse väljakule pääseb ligi Pärnu maantee poolsest küljest – Kunstihoone ja Jaani kiriku poolt.

Tseremoonia ajaks on suletud Harjumäe nõlv ja Komandandi tee. Samuti on autoliikluseks suletud sissepääs Vana-Posti ja Müürivahe tänavatele Suur-Karja tänavalt.

Oma autoga üritusele tulevatele pealtvaatajatele soovitatakse leida parkimiskoht kesklinnast eemal, kuna avatseremoonia eel ja pärast võib Vabaduse väljaku piirkonnas esineda liiklusummikuid.

Neile, kes ise Vabaduse väljakule minna ei saa, toob ETV Vabadussõja võidusamba avamistseremoonia ajaloolised hetked koju kätte 22. juunil alates kella 22.55.

Bussid sõidavad kauem

Ööl vastu 23. juunit pikendatakse ka linna põhisuundadel ühistranspordiliinide tööaega. Bussiliinidele nr 1A, 18 , 40, 60 ja 67 ning trollibussiliinidele nr 3 ja 6 lisatakse täiendav väljumine kesklinnast öösel kell 01.00 ja 02.00.

Liinide nr 1A, 18 ja 40 ööbussid väljuvad Postimaja kõrvalt Hobujaama peatusest. Liinid nr 60 ja 67 ning trollibussid oma tavapeatustest. Trammiliinid nr 1 ja 4 väljuvad Hobujaama peatusest Ülemiste ja Kadrioru suunal kell 00.35 ja 01.35 ning Kopli ja Tondi suunal kell 01.00 ja 02.00.

Ühissõidukid peatuvad nõudmisel kõikides liinil olevates peatustes ja ühissõidukites kehtivad tavalised piletid ning kuukaardid.