Tallinna Raekoja platsilt 22. augustil algav TeateTants on jagatud viie–seitsme kilomeetri pikkusteks etappideks, mille peaks tantsides läbima üks rühm. Korraga tantsib kaks paari 100–150 meetrit, siis antakse teatepulk järgmistele edasi. Kilomeetri tantsides läbimiseks kulub umbes tund.

Üks ettevõtmise korraldajaid Kadri Valner ütles, et võimsa ühistunde tooval ettevõtmisel tasub kaasa lüüa ka rahvatantsurühmadega mitte seotud inimestel, kellel sammud selged. “Võtke sõbrad kaasa, rahvariided pole olulised, ning pange ennast kirja,” selgitas ta.

Otsitakse hobust

Idee autor Kalev Järvela lisas, et ootas suure ärevusega maanteeameti luba TeateTantsu korraldamiseks. “Õnneks selgus, et meie kavandatud turvameetmed, vilkurid ja saateautode kolonn tantsijate ees ning taga olid isegi suuremad kui teedemehed nõudsid,” lisas ta õnnelikult.

“Otsime praegu Saaremaalt rahvamuusikalembest hobust, kes oleks nõus enda järele vankrile võtma tantsijatele mängivad rahvapillimehed,” ütles tantsujuht Anne Keerd. Kõigepealt registreeris ta TeateTantsule kuus rühma: kolm Orissaarest, kaks Leisist ja ühe Muhust. “Kui tantsijad ideest kuulsid, kõlas ühehäälne “Teeme ära”,” rääkis tantsuõpetaja Keerd. “Mind tabas TeateTantsule mõeldes samasugune sisetunne nagu laulva revolutsiooni ajal, et näitaksime kogu Eestile, et meie, rahvatantsijad oleme olemas ja suudame paljutki,” lisas Anne Keerd.

Pärnumaa rahvatantsuansambli Kajakas juht Rita Mändla andis üles kuuskümmend tantsijat. ”Noored olid kohe asjaga päri, sest see on nii uus ja huvitav ning kõik soovisid osaleda,” selgitas Mändla. Ta lisas, et Pärnumaal on varuks veel hulk huvilisi, kui ümber Eesti tantsivast rahvast peaks puudus tulema.

Kuna mitmed TeateTantsu korraldajad on olnud seotud ka miljoni puu istutamisega eelmise laulu-tantsupeo eel ning prügiaktsiooniga “Teeme ära,” siis pole neil kahtlustki, et saadakse hakkama. Küll aga on igati teretulnud nii vabatahtlikud abilised maakondades asja korraldamiseks kui ka priitahtlikud sohvrid tantsijate saateautode roolis.

Järgmisel nädalal toimub Märjamaal TeateTantsu avalik proovimine viiekilomeetrisel maanteelõigul.