Rakveres ja selle ümbruses laupäeval möllanud keeristorm tappis hirmuga majast välja jooksnud pereisa, rebis kümnetelt majadelt katuseid ning põhjustas mitukümmend miljonit krooni kahju.

Hukkunud Viktori (49) naaber Tiina rääkis, et tormi puhkedes hüüdis mees naisele ja lapsele, et maja vajub kohe kokku ning käskis neil välja mikrobussi joosta, et tuule eest põgeneda. Naine ja poeg aga ei julgenud majast välja tulla. Mees jooksis siis üksi bussi, kuid suur ehituspruss lendas tuulega läbi bussi akna ning tabas teda rindkeresse, mille tagajärjel mees suri.

Vanajumala kingitus

Paljud inimesed said õhus ringi lennanud pleki- ja katusepapi tükkidega pihta ning üks naine vajas ka esmaabi, kuid rohkem inimohvreid torm ei põhjustanud.

"Vanajumal tegi ikka mulle sünnipäevaks ilusa kingituse ja jättis mind ellu," ütles Tiina, kelle maja vaid kümne meetri kauguselt möödunud keeristorm puutumata jättis. "Järgmised 45 aastat võin rahuliku südamega elada," märkis naine.

Kell 12.30 laupäeval Roelast Rakvere äärelinna jõudnud torm lammutas Tuule tänava lähedal laiali mitu garaazhi, rebis kümnetelt hoonetelt katused ning lennutas need kõrgele õhku.

Torm liikus mõne minuti jooksul umbes 150 meetri laiuses koridoris üle Rakvere, möödudes kesklinnast ning parajasti Rakveres peatuvast Tivoli Tuurist vaid umbes 700 meetri kauguselt.

Tormi tõttu jäi Rakveres elektrita umbes 100 maja. "Esmaspäevaks peaks aga neis vool taastuma," lausus Lääne-Viru päästeteenistuse direktor Ailar Holzmann.

"Olin garaazhi juures, kui kuulsin, et hirmus plagin hakkas kostma, justkui oleks kolm hiiglast käsi plaksutanud," kirjeldas pealtnägija. "See oli ikka päris tornaado, maast tuli kõrge juga ning taeva all lendasid katused ja igasugused muud asjad."

Ka teine tormi ajal garaazhide juures viibinud pealtnägija, Rein Lüüs, ütles, et tegu polnud mitte tavalise tuule, vaid spiraalikujulise keeristormiga. "Täpselt nagu Ameerika filmides," lausus ta. "Me vaatasime, et mingid hiigelsuured linnud lendavad taeva all, aga tuli välja, et hoopis katused ja prügi."

"Korjasin parajasti maasikaid, kui nägin, et naabermaja poolt lendavad hirmsa mürina saatel pilpad õhus minu poole," meenutas tormiga kuuri katusest ning kasvuhoonest ilma jäänud Rein Noodla. "Ütlesin prouale, et nüüd jäta maasikad, kus see ja teine ning saatsin ta kuuri peitu. Ise tahtsin kasvuhoone ust kinni panna, aga siis mõtlesin, et tühja sest enam, kui juba eterniit minust mööda lendab."

Haruldane sündmus

Noodla näitas tormi ajal haagis olnud suurt kuuriust, mille tuul kuidagiviisi lahti oli saanud ning mitu meetrit eemale tõstnud. Ka Noodla maja must plekk-katus sai natuke kannatada ning kogu ümbruskond käis talle peale tuule vaibumist musti katusepleki tükke pakkumas.

Rakverest liikus keeristorm paarikümne kilomeetri kaugusele Aasperre, kus tegi maatasa kolme maja aiad ning rebis majadelt katused, kuid jättis näiteks samas lähedal asuva tuuleveski täiesti puutumata.

"Niisugust laastamistööd ei ole siinkandis varem nähtud," rääkis tervest aiast ilma jäänud Aaspere elanik Meedi Õunsalu. "Niipea, kui tuul möllama hakkas, jooksin aiast eeskotta, aga eeskoja ust ma enam kinni lükata ei jõudnud, sest tuul oli nii tugev. See on ime, et mina, haige vanainimene, elus olen."

Eesti Meteoroloogia-hüdroloogiainstituudi vanemteadur Ain Kallis ütles, et keeristormide kiirust on väga raske mõõta, sest kui tuule kiirus on juba rohkem kui 200 kilomeetrit tunnis, purustab see mõõtevahendid.

Sarnaselt Ameerikaga on ka Eestis oma "trombide allee", mis algab Lätist ning läheb üle Põlvamaa Peipsini välja. "Rakvere jääb sellest alleest küll natukene loode poole, aga mitte väga kaugele," lausus Kallis. "Ilmselt oli Rakvere kohal kuuma ja külma õhumassi piir, sellistes tingimustes tekivadki pöörisetaolised õhuliikumised."

Rakverelased loodavad valitsuselt abi

Rakvere linnavalitsus saadab tõenäoliselt täna valitsusele palve tormi põhjustatud kümnete miljonite kroonide suuruse kahju hüvitamiseks elanikele, sest linnal endal selleks raha ei ole.

Rakvere aselinnapea Peep Vassiljev ütles eile pärastlõunal, et asjatundjad käivad praegu kõik kannatada saanud majad läbi ning panevad kahjud kirja. Ühtlasi palus ta kõigil kannatanudel linnavalitsusse kahjude kompenseerimise avaldus tuua.

"Kui meil esmaspäeval täpsed numbrid käes on, siis kavatseme kohe ka valitsuse käest abi paluda," ütles Vassiljev. "Kui valitsus raha ei anna, siis meie inimesi eriti aidata ei saa, sest pool aastat on möödas ning pool linna eelarvereservist ka kulutatud."

Samas tabas torm Vassiljevi sõnul just eramajade piirkonda, kus elavad vanemad inimesed, kellel tõenäoliselt ei ole võimalusi oma majale uue katuste ja uute akende panemiseks.

Valitsuse pressiesindaja Priit Põikliku sõnul on valitsuse reservfondis raha üsna vähe. "Seda võib ette öelda, et ega rakverelastel väga suuri lootusi ei maksa hellitada, sest reservfondi võimalused praegusel säästuajal on piiratud," lausus Põiklik. "Aga sellistel puhkudel peab valitsus arvestama, kui suured on kohaliku omavalitsuse võimalused oma inimesi aidata. Kui midagi muud üle ei jää, siis peab valitsus appi minema."

Nädalavahetusel käisid katastroofipiirkonnas ka linna sotsiaaltöötajad, kuid ükski inimene nende käest ajutist peavarju ei palunud.

Henrik Roonemaa

Sajune ja äikeseline ilm püsib

Ilmajaama andmetel pole algaval nädalal Eestis päikesepaistelist ja sooja suveilma oodata.

"Terve nädala püsib Eestis äikese ja vihmasaju oht, sest oleme lõunast põhja suunduvate tsüklonite meelevallas," ütles Tallinna ilmajaama sünoptik.

Äikeseline ilm võibki kaasa tuua selliseid keristorme nagu laupäeval Rakveres. "Keeristormi ette ennustada ei ole võimalik, sest need tekivad väga ruttu, puhangutena," märkis ilmajaama töötaja.

Sünoptiku sõnul hakkab juba tänasest Eestis sadama, oodata on ka äikest. Sama ilm valisteb ka teisipäeval. Kolmapäeval ilm mõnevõrra paraneb, et siis nädala lõpus taas kehvemaks minna.

"Ka ei saa öelda, et sel nädalal palav ilm tuleks, temperatuur on valdavalt vaid 17, kohati kuni 21 kraadi," lausus sünoptik. Ta lisas, et ka järgmisel nädalal on Eesti tsüklonite mõju all.

Andres Põld