Linnavolikogu taotleb hoone munitsipaliseerimist, et klubi tegevus saaks jätkuda. Sel eesmärgil loodi klubitöötajate initsiatiivil mittetulundusühing.

1929. aastal käsitööliste seltsimajana valminud hoonet kasutasid rahvatantsuansambli Tarvanpää 200 liiget, meeskoor, bridzhiklubi, pereklubi, pensionäride klubi, esteetika- ja tantsukool. Väidetavalt kasutas klubiruume nädala jooksul kuni tuhat inimest.

Aastaid on majas olnud valimiste-eelsed kohtumised ja tegutsenud valimisjaoskond.

Klubi ei tooda kasumit

Soosaar väitis Eesti Päevalehele, et firma äriplaan näeb ette loobumist klubihoonest kui kasumit mittetootvast varast. Hoonet kasutasid vaid linna taidlejad, tulu ETK Sisustus sellest ei saanud. "Me ei ole firma, kes peab toetama linna taidlejaid, selle jaoks on olemas teised instantsid," kõlas Soosaare kindel veendumus. Praegu otsitakse majale ostjat.

Tegevdirektor märkis, et klubist loobumine ei tohiks kedagi üllatada. Sellest on räägitud juba aasta aega. KITi klubi mõlema töötajaga lõpetati töölepingud poolte kokkuleppel.

"Mõtlesin, et läheme sõbralikult lahku," selgitas Soosaar. Tema sõnul müüdi klubis asunud vara jääkväärtusena paari tuhande krooni eest klubi töötajate mittetulundusühingule. Vara tegelik hind olnud mitu korda suurem.

Klubi endise juhataja Mati Kärdi sõnul on tegemist toolide, laudade ja paari pilliga.

Kultuuriministeerium on asjaga kursis

Nädala alguses kohtus KITi klubi tuntuima taidluskollektiivi rahvatantsuansambli Tarvanpää juht Maie Orav kultuuriminister Jaak Allikuga. Orava sõnutsi tundis minister huvi linnavalitsuse seisukoha vastu ja võttis asja teadmiseks.

Orav väitis, et ta pole klubi asjus ETK Sisustuse juhtide poole pöördunud, sest arvas selle olevat klubitöötajate mure. Tarvanpää on ju vaid üks paljudest ruumide rentijatest. Mõne aja eest kaalus Tarvanpää selts klubi saamist enda valdusesse, sealjuures maja töötajaist mööda minnes. Pärast plaani ebaõnnestumist huvi vaibus.

ETK Sisustuse tegevdirektor Soosaar usub, et ringijuhtidega oleks leitud kompromiss, kui need tema poole oleks pöördunud. "Mul on hea meel, kui nad oma vara klubist ära viivad," selgitas Soosaar. "Kompromisside aeg on minu hinnangul möödas."

Maaklerid otsivad ostjat

Erastamisagentuuri spetsialisti Tiia Niine hinnangul varjas ETK juhtkond, et sai 1958. aastal KITi klubi tasuta endale. 1992. aastal esitas ETK varade nimekirja, kus polnud klubist juttugi. "See on valetamine," väitis Niine.

Klubi munitsipaliseerimise peab otsustama taasriigistamise keskkomisjon. Niine ei tea, millal komisjon koguneb. Ta on aga veendunud, et kui klubi vahepeal maha müüakse, siis tunnistatakse tehing ebaseaduslikuks.

Rakvere linnavolikogu esimees Jüri Peinar on veendunud, et konfliktil on vaid üks mõistlik lahendus - klubi munitsipaliseerimine. Sama meelt on ka klubis tegutsevate kollektiivide juhid.

Firma Kinnisvaraekspert-VK jätkab klubile ostja otsimist. Maja alghind on 500 000 krooni. Firma juhatuse esimees Vallo Kruusimägi ütles, et kuigi ostu vastu suurt huvi polnud, on läbirääkimised lõppjärgus ja võimalikult ostjalt oodatakse hinnapakkumist. Kruusimäe sõnutsi pole ostja Virumaalt.

11. septembril saatis erastamisagentuur Rakverre kirja, milles käskis kohe lõpetada kõik tehingud KITi klubiga. Otsusest teavitati ka Rakvere notareid.

Rakvere kultuuriavalikkus on klubiga juhtunust hämmingus ja ootab kiireid lahendeid, sest sajad taidlejad ei saa lõpmatuseni kuuse alla jääda.

REIN SIKK