Sel nädalal on Haho notaribüroo arhiivi korrastanud ja nördinud kliente rahustanud.

Firma sekretär ütles, et pahameelt on avaldanud ka mitmed vallavalitsused, kellel soovitati pöörduda teiste notarite poole.

Neljale inimesele tööd andnud notar Vireni Haho sai 21. augustil 65-aastaseks. Notarina töötas ta alates 1970. aastast. Notariaadi seaduse kohaselt võivad eluks ajaks ametisse määratud notarid töötada veel vaid 10 aastat pärast pensioniikka jõudmist. 1994. aastal vabastati selle seaduse alusel ametist üks Tallinna notar.

"Hakkasin asja ise uurima," tunnistas Haho, arvates, et muidu poleks tema vanust ehk tähelegi pandud. Notar lootis, et naiste pensioniea pikenedes saab ta töötada veel paar aastat.

Loovutas ametitunnistuse

3. septembril käis Rakveres justiitsministeeriumi notariaaditalituse juhataja Raul Joamets, kellele Haho pidi loovutama oma pitsati ja ametitunnistuse. Ametnik saabus kohale alles pärast seda, kui kohalikud ajakirjanikud olid Haho juhtumile kommentaare palunud.

"Ega ma ei kurda, sest seadust täideti täpselt. Aga kui Eestis on notareid niigi vähe, miks siis inimesi tööta jätta. Ma ei ole ju veel nii vana, et hakkama ei saaks," selgitas reibas Haho naeratades. Tema andmeil võib Saksamaal notarina töötada kuni 70. eluaastani.

Joametsa kinnitusel oleks Haho edasi töötamine vastuolus põhiseadusega, mille kohaselt on kõik inimesed seaduse ees võrdsed. "Kui kell kukub, tuleb lahkuda," tõdes ta.

Rakveres on ette nähtud neli notari kohta, kuid tegelikult on töötanud vaid kolm. Pärast Haho büroo sulgemist jääb linna vaid kaks notarit, kellest üks lähiajal ilmselt lapsepuhkusele läheb.

Raul Joamets kinnitas, et lapsepuhkusele minevale notarile määratakse alaline asendaja ning koht tühjaks ei jää. Tema hinnangul on neli notarit Rakvere jaoks liiga palju. "Kolmest piisaks täiesti," lausus Joamets, kelle sõnutsi saab Paides notariaalsete toimingutega hakkama vaid üks inimene.

Uus notar asub peagi ametisse

"Kaks notarit on Rakverre vähe," rõhutas linnavaraameti juhataja Andres Jaadla, kes nädala alguses Haho büroo ees sulgemise vastase piketi korraldas. Ta ütles, et linnavaraamet on seni oma toimingud Rakvere notarite vahel võrdselt jaganud. Haho büroo sulgemise järel võivad mujal pikad järjekorrad tekkida.

Jaadla leiab, et seadused tuleb paindlikumaks muuta, kuni notareid jätkub Eestis piisavalt. "Mind häiris asja vormistamise juriidiline pool," rõhutas ta.

Eesti Päevalehe andmeil puudub 29. augustil välja antud Haho ametist vabastamise käskkirjal justiitsminister Paul Varuli allkiri.

Rakverelased hindavad Vireni Aho notaribürood vastutuleliku suhtumise pärast ja ei mõista sulgemise põhjust. "Kui seitsmekümneselt võib veel president olla, miks siis viis aastat noorem inimene notariks ei kõlba?" küsis likvideeritava büroo ees üks pahur meesterahvas.

"Ma olen nördinud, et liiga tehakse nii heale notarile," ütles Eesti Päevalehele kohaliku tõlkebüroo üks omanik. Tema arvates on Haho büroo likvideerimise aluseks olevad seadused tobedad. "65-aastane inimene pole ju veel seniilne!" toonitas firmajuht.

Justiitsministeeriumi andmetel on Eestis ametis 54 notarit ning 13 kohta on vabad. "Notarite arv määrati kindlaks paar aastat tagasi, kuid nüüd hakkavad reformid lõppema ja nende töökoormus langeb," põhjendas Joamets.

Notari ametikohtade täitmiseks toimus neljapäeval konkurss, mille tulemusel asub Rakverre kolmandaks notariks Katre Pustak.

REIN SIKK, VICTORIA PARMAS

q "Ma ei ole ju nii vana, et töötada ei võiks," sõnab Vireni Haho, teine vanuse tõttu ametist vabastatud notar Eestis. REIN SIKK