Rapla ajalehe Nädalise ajakirjanikud avastasid Tallinna-Pärnu maantee keskpaigas asuva Märjamaa taga Loodna vallas Mõraste külas oleva narkotalu sündmuspaika piirama jäetud valgesinise politseikirjaga nukralt tuules lehvivate lindiräbalate järgi.

Politseiauto äkkrünnak naabertalust

Ehkki esialgsed teated rääkisid üksikust talust keset metsa, kust jääb lähima naabertaluni mitu kilomeetrit, asub kurikuulus narkolabor keset lagedat põllulappi. Naabermajadeni on kummalegi poole poisikesel parasjagu kiviga visata. Tõsi, talud seisavad talvel tühjana nagu enamik sealtkandi suvesakste maju. Vaid veidi eemal aastaringi elav vanapaar täheldas, et öösiti põles keskmise, Männiku talu juures elektrivalgus. “Naljakas,” imestas vanapaar Nädalise ajakirjanikele. “Kümmekond aastat ei käinud seal peaaegu kordagi keegi, suvel räägiti, et hakatakse müüma ja nüüd on öö läbi tuli õuel.”

Kuid nemad kuulsid politseinike äkkrünnakut ainult poole kõrvaga. Autojälgedest on näha, et narkotalu ründamist alustati mõnisada meetrit eemalt, Lodja talu õuelt.

Läinud nädalal oli Nädalise ajakirjanike tarvis narkotalu uks lahti jäetud. Lausa ristseliti. Kuid vahepeal on keegi hea inimene ukse tohutute naeltega kinni tagunud, et uudishimulikud toas ringi kondama ja võib olla ise metamfetamiini ajama ei pääseks. Uks on küll juba selgete murdmisjälgedega.

Pilk aknasse kinnitab, et kemikaalidest uimaaineid seganud tegelasi oli politsei haarang tabanud ootamatult. Laual on segamini leivakannikas ja juba räpaseks muutunud toidupalad, viinapudel ja avatud õlu. Kummikindad on tugitoolile tõstetud.

Köögi uks on lahti. See viib vana talumaja rehealusesse, mille pisikestest aknaruutudest paistavad glükoosi, happe ja teiste kemikaalide kanistrid-pudelid. Toaaknast paistab segamini madratsiga koiku. Operatsiooni ajakirjandusele valgustanud keskkriminaalpolitsei narkogrupi komissar Märt Palo on rääkinud, et K-komando politseinikud raksatasid talumajja 16. veebruari varahommikul enne koitu. Eelnevalt olid politseinikud narkotalu elanike harjumusi kaks päeva salamisi silmas pidanud.

K-komando pani külamehe pikali

“Ega sellest ei teadnud vist meie konstaabelgi,” oletab Loodna vallavanem Tiit Hiiemaa, kes kuulis narkotalu operatsioonist küla pealt nagu kõik siinsed inimesed. Üks mees jäi jalgrattal K-meestele külavaheteel jalgu, tema oligi kohalike jaoks peamine infoallikas. Igal juhul käidi temaga ka ringi nagu kurjategijaga: rattalt maha ja porri pikali.

“Tol ööl oli autode voorimist kõvasti kuulda. Alles hiljem saime teada, milles asi,” räägib narkotalust paarikilomeetrise metsatuka jagu eemal elav mees.

“Pagan seda teab, miks oli politseinikel talu asukoha varjamisega tarvis uudishimu üles kütta,” räägib teine häiritult, arvates, et küllap tuleb lehemehi veel voorima. “Oleks muidu ühe korraga suurem ekskursioon ära käinud ja rahu jälle majas.”

Talumüük siiani pooleli

16. veebruaril vahistas politsei viis Tallinna ja Harjumaa inimest, kes olid seotud Raplamaa talus tegutsenud narkolaboriga. Väidetavalt olid pundis kaks korraliku haridusega keemikut.

Omanik käis enda sõnul majas vaid suvitamas ning otsustas selle lõpuks maha müüa. Ostjaga saadi hinnas kaubale, kuid et too kogu raha korraga ära ei maksnud, on maja müük siiani vormistamata. Võimalik, et ostja kavatseski maja kasutada vaid lühikest aega narkolaborina ning tal polnud mõtteski kogu ostusummat tasuda.

Keemikud lubas linnakohtu kohtunik algul vabaks, et soliidsed inimesed, töökoht ja puha. Politsei siiski ei jätnud. Teine kohtunik muutis otsuse ning nüüd ootavad narkolabori töötajad kohut arestikambris.

Politsei teatel oleks nad juba valmis seitsmekilose metamfetamiinikoguse eest võinud ligikaudu 3 miljonit krooni saada, kuid tõenäoliselt mitte. Suurem raha läinuks narkolaborit finantseerinud ja kraami edasi müüa tahtnud jõugule. Keemikutele endile jäänuks krosse. Nad on väidetavalt politseile kinnitanud, et hakkasid narkotootjaiks hädavajadusest: maffia nõudis kas raha või teenust.

Raplamaal avastatud narkotööstus on esimene Eestis, mille jälile politsei jõudis. Pikka aega on kinnitatud, et sarnaseid laboreid tegutseb mujalgi.

Jaan VÄLJAOTS