Nad on tema sõnul endale eesmärgiks seadnud tabada esialgne röövijate juht Wael Abbas ja teda saatev kaaslane, keda seni pole suudetud leida.

Viimane operatsioon toimus pühapäeval Madjal Anjari külas, kus leidis aset tulevahetus ja sai surma üks Liibanoni sisejulgeolekujõudude agent ning üks tuntud kurjategija. „Seda kurjategijat, kes tapeti, saatsid veel kolm meest, keda me tunneme ja kes olid seotud eestlaste rööviga. Kahjuks aga pääsesid nad meie käest minema ja neid me ei ole arreteerinud,” kirjeldas Rifi. „Me saime küll selle pühapäevase operatsiooni käigus uut informatsiooni, aga see ei ole veel väga huvitav,” möönis ta.

Värsket infot pole

Need neli meest, kes on kinni võetud ja kes otseselt osalesid eestlaste esialgses röövis, andsid infot ainult kuriteo esimese osa kohta. „Nad ütlevad, et nad ei tea, kuhu eestlased edasi viidi või kelle käes nad on. Nad ütlevad, et kõike teab Wael Abbas, grupi juht,” rääkis Rifi, kelle sõnul on võimalik nii see, et Abbas hoiab ise eestlasi kinni, kui ka see, et ta on loovutanud eestlased mõnele teisele grupile ja nüüd varjab lihtsalt ennast.

Kindralmajor kinnitas, et Madjal Anjari külas, kus suur osa otsinguoperatsioone on toimunud, on elanikud võimude poolel ja teevad nendega heal meelel koostööd. „Välja arvatud umbes kümmekond isikut, kes on kurjategijad ja kel on relvad. Käisin ise seal meie pühapäeval hukkunud agendi matustel ja külaelanikud kinnitasid, et nad toetavad meid igati,” rääkis Rifi.

Eesti Päevalehe andmetel töötasid eilse seisuga Eesti diplomaadid ning teised ametnikud olulise info hankimiseks nii Liibanoni kui ka Süüria territooriumil. Välisminister Urmas Paet märkis, et Süüria poole pealt on nii tema kui ka kolleegid suhelnud mitme inimesega. „Minu otsene partner on Süüria asevälisminister. On ka igasuguseid muid Süüria ametiasutusi, kellega erinevad Eesti inimesed on suhelnud,” rääkis Paet. Samuti tegelevad juhtumiga kohapeal olevad teiste riikide esindused, kellel on Süürias kontakte ja sidemeid. „Nagu ütlesin, selles piirkonnas käib töö laiemalt,” sõnas välisminister.

Rifi sõnul vastab tõele, et Eesti delegatsioon tegutseb nii Liibanonis kui ka Süürias. „Me teeme koostööd eestlaste ja prantslastega, meil on nendega otsesed sidemed,” tõdes Rifi, kellel oli Eesti esindajate kohta öelda ainult kiidusõnu. „Nad on tõesti väga aktiivsed ja tõsised professionaalid. Me kõik töötame nagu üks meeskond,” rõhutas kindralmajor.

Ühtki peamist versiooni, kes eestlasi kinni hoiavad ning kus nad asuda võiksid, välisminister Paet esile ei toonud. „Samas on selge, et aja jooksul on analüüsi ja infokildude kogumise tulemusel need versioonide tõenäosused erinevad, täielikult ühtki versiooni kõrvale jäetud pole, aga mõni neist on tõenäolisem kui teine,” rääkis ta.

Välisministri sõnul on tegemist keerulise juhtumiga, kus seltskond, kes on rööviga seotud, on nii kapseldunud, et sealt infot välja ei leki. Uute nüansside lisandumiseks on seega kaks võimalust: kas toimub infoleke sellest seltskonnast või teine variant, et nad astuvad edasi omapoolsete teadete või nõudmiste esitamisega.

Röövijatelt oodatakse uut kirja

•• Eestlaste röövi Liibanonis omaks võtnud, end Taassünni ja Reformi Liikumiseks nimetav grupeering on Liibanoni uudisteportaalile Lebanon Files kahel korral, nädalase vahega, saatnud e-kirja. Kirjades on väidetav grupeering teatanud, et eestlased on nende valduses ja hea tervise juures.

•• Kuna viimasest teatest möödus eile nädal, pidas uudisteportaali Lebanon Files peatoimetaja Rabih Haber tõenäoliseks, et õhtul saadakse uus kiri.