Sel kolmapäeval otsustas halduskohus rahuldada Apotheka esialgse õiguskaitse taotluse. Seega sai apteek neljapäeval sõltumata kehtiva üürilepingu puudumisest taas uksed avada. Samas jättis kohus ravimiametile võimaluse määrus tühistada.

Ravimiameti õigusnõunik Andrus Varki tõdes, et kuna kohus on lubanud vajadusel arutada esialgse õiguskaitse küsimust ka novembris toimuval kohtuistungil ning hiljemalt kohtuotsuse tegemisega otsustab kohus esialgse õiguskaitse kohaldamist uuesti, ei pea amet hetkeseisuga mõistlikuks kohtumäärust vaidlustada.

Samas selgitas Varki, et esialgne õiguskaitse ei lahenda küsimust, kas ameti otsus apteegi tegevusluba peatada oli õiguspärane. „Vaidlus selle üle, kas tegevusloa peatamine on põhjendatud või mitte, jätkub kohtus,“ lisas ta.

Samuti pidas vajalikuks esialgse õiguskaitse kohta selgitusi jagada Tartu ringkonnakohus. „Kohus ei ole andnud hinnangut ravimiameti peadirektori tegevusele. Kohus lahendas õigusliku küsimuse, kas kaebajal on kaebuse lahendamise ajal õigus pakkuda apteegiteenust,“ märkis kohus.

Nii ravimiameti kui kohtu täiendava selgituse tingis asjaolu, et Apotheka saatis eile esialgse õiguskaitse rahuldamise järel välja teate, justkui oleks kohus kinnitanud, et ravimiameti peadirektori tegevusloa peatamise otsus oli põhjendamatu ja kallutatud.

Ühtlasi on kohtusse pöördunud PERH, kes nõuab apteegilt üüripinna vabastamist. PERH teatas täna, et nad ootavad kohtuotsust pingsalt. „Kahjuks peab regionaalhaigla praegust olukorda taluma kuni kohtuotsuseni,“ märkis PERH pressiteates.

Üürivaidlus sai alguse oktoobri alguses, kui Apotheka ehk Terve Pere Apteek OÜ keeldus üürilepingu lõppemisest hoolimata PERH-i müügipinnalt lahkumast. Tänavu suvel korraldas PERH apteegipinnale üürniku leidmiseks konkursi, mille võitis Benu Apteek Eesti OÜ. Konkursi võitja pole siiani saanud eelmise üürniku tõttu tegevust alustada.

Apotheka juhid pole viimase nädala jooksul Eesti Päevalehele vastanud, miks apteek pärast üürilepingu lõppemist müügipinda ei vabasta. Samuti pole apteek suutnud esitada ravimiametile ruumide kasutusõigust tõendavat dokumenti, mida nad väidavad endil olevat.