Algselt käis jutt raviteenuste hindade langetamisest kuue protsendi võrra. Haigekassa oleks hea meelega muudatuse ära teinud, kuid mõned osapooled sellise plaaniga ei nõustunud, öeldi Haigekassast Päevaleht Online'ile.

Raviteenuste hindade langetamisele oli vastu näiteks Haiglate Liit, kuna raviteenuste hindade langetamine tähendaks ka arstide palkade langetamist.

Haiglatel Liidu esindaja Urmas Sule kirjutas eile tehtud pöördumises, et rahastamiskärpe tulemusel tuleks vähendada jõuliselt personali, mis viib kogu tervishoiussüsteemi võimekuse langusesse.

"Ravijuhtude vähendamine samas proportsioonis viiks aga plaanilise ravitöö täielikule seiskumisele ja avaldaks olulist negatiivset mõju rahvatervisele," lisas ta.

Eesti Haiglate Liit, Eesti Arstide Liit, Eesti Õdede Liit, Eesti Keskastme Tervishoiutöötajate Kutseliit ja Eesti Tervishoiutöötajate Ametiühingute Liit tegi Haigekassa nõukogule ettepaneku kompenseerida aastate 2010.-2013. eelarvetes väheneva ravikindlustuste osa eelnevatel aastatel kogunenud jaotamata kasumi arvel. Sealjuures leiti, et loodud reserv jaotamata kasumi näol tuleb majanduse jahtumise perioodil võtta kasutusse täiel määral, sest ainult selline lähenemine päästaks arstiabi süsteemi kollapsist.

Haigekassa teatas, et läbirääkimised arstide ja haiglate liitudega, patsientide esindusühingute ja teiste osapooltega toimuvad järgmise kahe nädala jooksul.

Tervishoiuteenuste hindade alandamine oleks Haigekassa hinnangul andnud võimaluse jätta ravijärjekorrad selle aasta tasemele.

„Ravijärjekordi me oleme juba pikendanud, rohkem seda teha ei ole mõistlik“, ütles haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov.

„On võimalus vähendada tervishoiuteenuste hindu või tuleb kokkuhoiukohti otsida mujalt – näiteks vähendada veelgi ravijuhtude arvu, kärpida ravimite soodusprotsente. Need sammud halvendaksid aga oluliselt tervishoiuteenuste ja ravimite kättesaadavust ja see oleks vastuolus haigekassa põhimõtetega,“ lisas ta.

„Kui vähendada tervishoiuteenuste hinda ehk ühe ravijuhu keskmist maksumust, siis see tähendab seda, et haigekassal on võimalus osta sama raha eest rohkem ravijuhtusid,” selgitas haigekassa pressiesindaja Evelin Koppel.

Haigekassa nõukogu otsustas, et järgneval neljal aastal võtab haigekassa kasutusele ka reservid. Haigekassa kavatseb kasutusele võtta eelmiste perioodide jaotamata kasumi seaduses lubatud maksimumi piires.

Seadus lubab kasutada maksimaalselt 30 protsenti jaotamata kasumist, kuid mitte rohkem kui seitse protsenti eelmise aasta tervishoiuteenuste kuludest.

Konkreetset reservidest võetavat summat seega veel öelda ei saa, kuna selleks on vaja teada 2009. aasta täpset eelarvet.