Aprilli alguses riigikogus esimesele lugemisele tulev eelnõu võimaldaks näiteks korruptsioonijuhtumi paljastanud ametnikku võimude eest varjavat ajakirjanikku trahvida või vangi mõista.

Reformierakonna koalitsioonipartneri IRL-i esimees Mart Laar on avaldanud kahtlust, kas sellisel kujul eelnõu võib riigikogust läbi minna. Samuti avaldas ta headmeelt ajalehtede otsuse üle avaldada oma meelsuse näitamiseks tühi lehekülg.

Pärast sotside koalitsioonist lahkumist sageli parlamendis kaalukeeleks olevate roheliste juhtpoliitik Marek Strandberg nentis, et praegusel kujul jätab tema selle eelnõu toetamata. Sama meelt on tema hinnangul ka tema parteikaaslased.

„Küsimus on ametnike enda motivatsioonist, professionaalsuses ning seda ei ole võimalik saavutada karistusseadustiku sellisel moel muutes, et kui ajakirjaniku allikas on mõni ametnik, siis üritame karistada ajakirjanikku ja selle kaudu ka seda sama ametnikku,“ lisas ta.

Suurima opositsioonijõu Keskerakonna tipp-poliitik Ain Seppik ütles tänases Päevalehes, et tema ennetavat trahvimist ei poolda ning praegusel kujul eelnõu vastuvõtmine löök ajakirjandusvabadusele.

Sotsiaaldemokraadid avaldasid eile pöördumise ka teisi parteisid hääletama eelnõu riigikogu menetlusest välja, kuna see on selgeks ohuks ajakirjandus- ning sõnavabadusele.

Rahvaliitu kuuluv Jaanus Marrandi nentis, et teatud asutustes on info lekkimisega probleeme, kuid see on nende asutuste sisemiste töökorralduse küsimus, mitte ajakirjanduse oma.

„Ma ei usu, et see eelnõu leiab sellisel kujul riigikogu toetuse. Riigikogu ei peaks eelnõu toorikutega tegelema,“ arvas ta.

Marrandi ütles, et Rahvaliidu fraktsioonis ei ole seda teemat väga selgelt arutanud. “Kujutan ette, et võib-olla Villu Reiljanil on sellesse teemasse väga isiklik suhe, kuid see on tema probleem,“ lisas ta.