Iseseisvuspartei pressisekretäri Hille Simmi sõnul sattus Tolmoff partei liikmete nimekirja Tuleviku Eesti Erakonna (TEE) kaudu. “Iseseisvuspartei on TEE õigusjärglane ja kõik selle erakonna liikmed said TEE likvideerimisel automaatselt Iseseisvuspartei liikmeteks,” ütles Simm BNS-ile.

Sama nime ja sünnipäevaga inimene mitmes parteis. Sama sünnikuupäeva ja -aastaga Anu Jänese (42) nime leiab nii Reformierakonna kui Res Publica nimekirjast. Tegu pole Rahvaliidu pressiesindaja Anu Jänesega, kes ütles, et on oma nimekaimust palju varem sündinud. Andrus Bergmann (34) kuulub registri andmetel korraga Isamaaliitu ja Reformierakonda, kuigi seadus lubab olla vaid ühe partei liige.

Register toob Iseseisvuspartei 1051 liikme seas ära rõivafirma Bastion juhi Indrek Stahli ja mitme restorani omaniku Dimitri Demjanovi, kes mõlemad eitasid kategoorilist oma parteilist kuuluvust. “Esimest korda kuulen. Ma kuulun vaid gurmaanide parteisse Prantsusmaal,” ütles Demjanov.

Demjanovi kinnitusel pole ta olnud ega ole ka praegu ühegi partei liige ega kavatse ka tulevikus kuhugi astuda. Stahli sõnul ei ole ta mitte kunagi kuulunud ühtegi parteisse. Oma teada ei ole tal ka nimekaime, eriti 1954. aastal sündinute seas. Stahl ei välistanud võimalust, et väikeparteid arvavad kuulsusi omavoliliselt enda ridadesse. Iseseisvuspartei nimekiri sisaldab ka Maapanga endise juhi Ain Keluse ja Eesti kauaaegse Jaapani-suursaadiku Mark Sinisoo nime.

Seitse Laasi ja Reiljanit. Demokraatlikku Parteisse kuulub seitse Laasi: Ene-Ly, Ivi, Jaan, Karl, Madis ja Paul. Lisaks leiab demokraatide nimekirjast endise eriüksuse SOG juhi Andrei Ambrose, judoka Dmitri Budõlini ja näitleja ning lavastaja Mikk Mikiveri.

Rahvaliidus on aga seitse Reiljanit – Endel, Janek, Jaan, Villu, Anne, Heidi, Erika ja Janno – ning ka mees nimega Rein Pehepapp. Kui president Arnold Rüütel peatas riigipeaks valimise järel oma erakondliku kuuluvuse, siis tema abikaasa Ingrid Rüütel on endiselt Rahvaliidu liige.

Avalikustamist nõuab seadus

Erakondade liikmete avalikustamist nõuab avaliku teabe seadus.

Justiitsministeerium plaanis kõik nimekirjad välja panna 1. märtsiks. Esialgu ei saa interneti kaudu tutvuda Mõõdukate, Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei, Põllumeeste Kogu ja Vene Ühtsuspartei liikmeskonnaga.

Mõõdukate meediakoordinaator Olari Koppel ütles ETA-le, et erakond esitas oma nimekirja registrile üleeile ning ei varja midagi.

Justiitsministeeriumi pressi-esindaja sõnul tuli erakondadel oma liikmed teatada 15. veebruariks. “Paneme nimekirjad üles nii ruttu kui võimalik,” lisas pressiesindaja.

Parteide nimekirjad asuvad äriregistri leheküljel info.eer.ee