Sotsiaaldemokraatide juht Jüri Pihl esitas kapole kaebuse, milles süüdistas riigireetmises Andrus Ansipit, Rein Langi ja Urmas Paeti. Kapo menetluse alustamiseks põhjust ei näinud ja politoloog Rein Toomla hinnangul ajendas Pihli kaebust esitama lihtsalt solvumine valitsusest väljasaatmise pärast.

Politoloog Rein Ruutsoo aga Pihli teos isiklikke motiive ei näe. „Ma usun, et ta püüdis informeerida mingist tõsisest asjast,“ ütles Ruutsoo Päevaleht Online’ile.

Kapo menetlust ei alustanud ja kogenud eriteenistuse juht Jüri Pihl pidanuks ju aimama, et menetlust ei pruugita alustada ja et avalikukstulnuna järgneb kaebusele skandaal. Miks ta seda siiski tegi? „Nii kõrge ametikohaga inimene teab, mis ta teeb, aimab tagajärgi,“ leiab Ruutsoo.

Ometi ei usu politoloog, et Pihl soovis kolme ministri vastu esitatud pretsedentitu süüdistuse avalikkuse ette poliitilisele mängumaale tuua. „Minu eeldus on see, et ta tegi kapole avalduse teadmisega, et see jääb kapo sisemiseks uurimisasjaks,“ ütles Rein Ruutsoo. „See, et sellest tehti lärm, sellega sai hakkama peaminister. Minu meelest ei kanna Jüri Pihl selle avaliku osa eest mitte kuidagi vastutust,“ lisas ta. 

"See ei oleks pidanud avalikkuse ette tulema, kuna Jüri Pihl tegi seda täiesti konfidentsiaalselt," märkis Ruutsoo lõpetuseks.